Democratic Party of Moldova

Press release

02 July 2020

Comisia parlamentară securitate naţională consideră instalarea unilaterală a celor 37 de posturi de către Tiraspol o ilegalitate şi o încălcare a drepturilor omului şi cere înlăturarea acestora

Comisia parlamentară securitate naţională consideră instalarea unilaterală a celor 37 de posturi de către Tiraspol o ilegalitate şi o încălcare a drepturilor omului şi cere înlăturarea acestora

În cadrul Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică au fost audiaţi astăzi Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic şi Ministrul apărării, Alexandru Pînzari referitor la situaţia din Zona de Securitate şi activitatea forţelor de menţinere a păcii.

Potrivit preşedintelui Comisiei de profil, Alexandru Jizdan, escaladarea situaţiei în zona de securitate în legătură cu instalarea celor 37 de posturi ilegale de către Tiraspol, în mod unilateral, pe perioada stării de urgenţă şi menţinerea acestora după finalizarea stării de urgenţă, constituie o ilegalitate şi o încălcare gravă a drepturilor omului.

Încercările de sfidare a operaţiunii de pacificare pe râul Nistru şi tensionarea situaţiei în localităţile din Zona de Securitate prin îngrădirea liberii circulaţiei, dar şi ieşirea observatorilor militari la faţa locului pentru fixarea şi documentarea incidentelor constituie un abuz şi o încălcare gravă a tuturor actelor normative şi angajamentelor statutare.

„Condamnăm cu vehemenţă încercările de a sfida, într-o perioadă sensibilă, prin utilizarea contextului pandemic a situaţiei din regiune şi de a ,,investi" ilegal cu funcţii de control şi evidenţă a cetăţenilor care traversează linia administrativă ”, a declarat Alexandru Jizdan.

Escaladarea situaţiei în Zona de Securitate prin acţiunile ilegale ale Tiraspolului vor conducere la compromiterea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului.

Pe platformă parlamentară, a fost solicitat ca în termen de 3 zile, Tiraspolul să-şi revizuiască atitudinea în raport cu cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului şi să revină la un proces calm şi paşnic de soluţionare a diferendului transnistrean.

De asemenea, s-a solicitat tuturor organismelor internaţionale în materia drepturilor omului să sprijină acţiunile Guvernului şi ale Parlamentului, precum şi eforturile de restabilire a situaţiei în Zona de Securitate şi să condamne comportamentul Tiraspolului care obstrucţionează procesul de negocieri şi respectarea drepturilor omului.

Misiunea OSCE în Republica, precum şi toţi actorii din formatul 5+2 urmează să ia act de îngrijorarea Chişinăului cu privire la cele 37 posturi ilegale şi la politica distructivă orientată către cetăţenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

Este încurajată implicarea Reprezentantului Special al OSCE pentru problema transnistreană în soluţionarea prioritară a acestei situaţii, dar şi monitorizarea Consiliul Europei şi a agenţiilor specializate ale ONU cu privire la respectarea drepturilor omului.