Democratic Party of Moldova

21 February 2020

Monica Babuc a condamnat atacurile mediatice recente asupra sa şi colegilor din fracţiunea Partidului Democrat din Moldova

Monica Babuc a condamnat  atacurile mediatice recente asupra sa şi colegilor din fracţiunea Partidului Democrat din Moldova

Vicepresedintele PDM, Monica Babuc, a declarat că regretă plecarea celor 6 deputaţi din cadrul fracţiunii şi a respins ca nefondate supoziţiile, enunţate de foştii colegi şi tirajate de presă, în privinţa coaliţiei Partidului Democrat din Moldova cu Partidul Socialiştilor sau preluarea mandatului de ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, declarând că întrevederea conducerii PDM cu Preşedintele Igor Dodon, Prim-ministrul Ion Chicu, Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi şi reprezentanţii fracţiunii PSRM, s-a axat pe agenda Guvernului, în special am discutat modul de realizare de către acesta a proiectelor sociale iniţiate de Guvernul Filip, precum Prima Casă, Drumuri Bune, Un doctor pentru tine.

Vicepreşedintele Parlamentului a menţionat că orice decizie strategică a Partidului Democrat din Moldova poate fi luată doar ca urmare a discuţiilor cu membrii partidului şi cu mandat acordat de către Consiliul Naţional Politic PDM.

Monica Babuc  a reiterat ataşamentul faţă de valorile naţionale şi limba română, reamintind opiniei publice doar câteva acţiuni în acest sens din perioada mandatului său de ministru, precum introducerea a trei elemente de patrimoniu în lista reprezentativă UNESCO, împreună cu colegii din România („Covorul”, „Mărţişorul” şi „Colindatul în ceată de bărbaţi”), acţiunile de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi comunicarea cu Primăria mun. Iaşi, care ulterior, drept rezultat, a alocat 500000 de lei româneşti, echivalentul a peste 2 milioane de lei moldoveneşti, pentru renovarea blocului de studii a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice în care la 27 martie 1918 a fost votată Unirea.

În contextul moţiunii împotriva ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, deputatul a menţionat că documentul nu a fost întocmit conform rigorilor legale, prin urmare nu a putut fi prezentat votului deputaţilor, declarând expres că în războiul de pe Nistru, armata rusă a jucat rol de agresor şi că, alături de liderul PDM, Pavel Filip, a condamnat vehement chiar din start declaraţia scandaloasă a ministrului Ciocoi privind diferendul transnistrean, iar la şedinţa fracţiunii PDM la care a fost invitat i s-a solicitat să prezinte scuze publice veteranilor razboiului de pe Nistru şi tuturor cetăţenilor, solicitare acceptată de ministru, care a calificat declaraţia sa drept o greşeală regretabilă.