Democratic Party of Moldova

Press release

05 December 2020

PDM a participat la şedinţa Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz si Marea Neagră

PDM a participat la şedinţa Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz si Marea Neagră

Cristina Lesnic a reprezentat astăzi Partidul Democrat din Moldova la şedinţa Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz si Marea Neagră. Şedinţa a fost dedicată ultimelor evoluţii din ţările de referinţă. Accentul a fost plasat pe combaterea COVID-19, soluţionarea conflictelor regionale şi starea democraţiei în regiune.  Şedinţa a avut loc în regim online şi a fost moderată de Luis Ayala, Preşedintele Internaţionalei Socialiste.

Cristina Lesnic a informat participanţii despre evoluţia COVID în ţara noastră, precum şi eforturile PDM de a contribui la lupta cu pandemia. La fel, a fost prezentată o informaţie despre situaţia politică actuală din Republica Moldova, inclusiv prin prisma recentelor alegeri prezidenţiale şi formalizării coaliţiei anti-popor Şor-Dodon. Partenerii internaţionali au fost informaţi si despre decizia de astăzi a Partidului Democrat de a răspunde apelului preşedintelui ales şi a participa la protestul convocat pentru ziua de mâine în Capitală.

La sesiunea dedicată conflictelor regionale, Cristina Lesnic a comunicat poziţia PDM vizavi de procesul de reglementare transnistreană şi prezenţei ilegale a forţelor militare străine pe teritoriul ţării noastre. Principalii piloni ai acestei poziţii sunt i) respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova cu oferirea regiunii transnistrene unui statut special în cadrul ţării reintegrate; ii) importanţa platformei 5+2 în procesul de reglementare şi iii) necesitatea reluării imediate a procesului de retragere a trupelor şi muniţiilor ruse/străine de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi transformarea actualului mecanism de pacificare într-o misiune civilă cu mandat internaţional. 

Comitetul Socialistei Internaţionale pentru CSI, Caucaz şi Marea Neagră se convoacă anual pentru a face un schimb de opinii pe teme cotidiene pentru ţările regiunilor vizate.  Din acesta fac parte reprezentanţii partidelor membre în Internaţionala Socialistă din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă.