Democratic Party of Moldova

10 August 2020

PDM invită la dialog pe platforma parlamentară PSRM, PAS şi Platforma DA, pentru a găsi soluţii la cele mai stringente probleme ale cetăţenilor

Partidul Democrat din Moldova propune organizarea unei întâlniri pe platformă parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS şi Platforma DA, pentru a pune în discuţie şi a găsi soluţii la cele mai stringente probleme ale oamenilor. Anunţul a fost făcut astăzi de preşedintele PDM, Pavel Filip, într-un briefing de presă.

Agenda de discuţii propusă de democraţi include următoarele teme importante care preocupă cetăţenii:

1. Situaţia gravă din agricultură provocată de secetă. Agricultorii vor să vadă că în Parlament se discută constructiv şi serios problemele lor. Împreună cu cei sincer preocupaţi de acest sector şi cunoscători ai acestui domeniu, vom putea găsi o ieşire din situaţie care să mulţumească agricultorii.

2. Asigurarea desfăşurării alegerilor libere şi corecte. Au existat în spaţiul public îngrijorări şi nemulţumiri privind modificarea codului electoral. Este important să ascultăm propunerile fiecărui partid în acest sens şi să căutam modalităţi concrete pentru a ne asigura că alegerile vor fi transparente şi cetăţenii vor putea vota în bune condiţii.

3. Pandemia COVID-19. Au răsunat până acum zeci de propuneri şi idei, unele mai bune, altele mai puţin realiste, dar e cazul să le trecem în revistă pe toate şi să vedem cum putem îmbunătăţi situaţia. Mai multe minţi bine intenţionate vor genera soluţii mai bune pentru oameni. Activitatea mediului de afaceri, anul şcolar, redeschiderea grădiniţelor, e important să vedem ce viziune are fiecare partid la aceste subiecte şi să ne unim eforturile în acţiuni comune.

„Acest dialog comun ar fi un semnal de normalitate, care să arate cetăţenilor că dincolo de ceea ce ne separă, suntem capabili să dialogăm şi să venim cu toţii cu propuneri pentru a le face viaţa mai bună. Cred că e bine să le discutăm şi să nu aşteptăm până începe noua sesiune a Parlamentului”, a declarat Pavel Filip.

Liderul democrat a precizat că PDM nu va participa în nici un caz la un dialog cu grupările Candu şi Şor, deci orice alt format care include aceste entităţi nu va fi acceptat de democraţi.

„Politica nu trebuie să fie despre certuri şi interminabile acuzaţii reciproce. Politica trebuie să fie despre cei care te-au adus în Parlament şi despre aşteptările lor. Cel mai bun mod în care Parlamentul poate recâştiga încrederea cetăţenilor este ca aceştia să vadă că forţele responsabile din Parlament discută despre problemele lor. Chiar dacă avem opinii divergente, dialogul poate să aducă clarificări şi rezultate bune pentru oameni”, a conchis preşedintele PDM.