25 Iunie 2019

Fracţiunea PDM este împotriva modificării statutului secretarilor de stat şi al şefilor/şefilor adjuncţi ai Oficiilor teritoriale.

Coaliţia PSRM-ACUM a propus în şedinţa plenară de astăzi modificarea unei serii de acte legislative, care vin să schimbe statutul secretarilor de stat şi al şefilor/şefilor adjuncţi ai Oficiilor teritoriale. Fracţiunea PDM s-a pronunţat împotriva acestor modificări.

Preşedintele fracţiunii a menţionat că reforma administraţiei publice a fost una dintre restanţele la Acordul de Asociere pe care Guvernul Filip şi le-a asumat spre realizare, odată cu preluarea mandatului în 2016. „Era clar de atunci că, dacă nu vom avea funcţionari publici profesionişti care să genereze politici şi proiecte pentru oameni, nu vom reuşi. Reforma administraţiei publice ne-a adus economii de peste 110 milioane de lei. 95 milioane de lei au rămas în fondurile de salarizare ale ministerelor şi am putut să majorăm salariile specialiştilor cu 81%, astfel încât să putem atrage profesionişti”, a spus Pavel Filip.

Această reformă a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Guvernul beneficiind de asistenţa unui consilier de nivel înalt al UE, precum şi de consultanţa experţilor PNUD şi GIZ.

Unul dintre cele mai importante elemente ale reformei este depolitizarea funcţiilor publice prin crearea institutului secretarilor de stat. Ministrul este numit în funcţie pe criterii politice, iar secretarii de stat sunt aleşi prin concurs, fiind profesionişti şi responsabili de domenii concrete.

Actualmente,  funcţionari publici, inclusiv secretarii de stat pot avea calitatea de membru al partidelor politice. Acest drept aparţine oricărui cetăţean şi nu poate exista nici un motiv de a-l îngrădi prin norme care să inducă frica pentru pierderea locului de muncă. Acest drept este echilibrat cu obligaţia de a fi loial autorităţilor publice în care activează.

Argumentarea proiectului de către coaliţia majoritară, privind participarea secretarilor de stat în campania electorală, este doar un pretext pentru a scăpa de cei incomozi. Or secretarii de stat care s-au implicat în campania electorală, au degrevat din funcţiile pe care le deţineau.

„Prin ceea ce faceţi astăzi, stimaţi colegi, aruncaţi Moldova cu cel puţin 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcţii. Depolitizarea înseamnă de fapt o politizare excesivă a instituţiilor statului. Încercaţi să mai construiţi, nu doar să demolaţi ”, a declarat Pavel Filip.

Coaliţia majoritară nu a ţinut cont de argumentele aduse de fracţiunea PDM, aprobând în prima lectură modificarea statutului secretarilor de stat şi al şefilor/şefilor adjuncţi ai Oficiilor teritoriale.

Fracţiunea parlamentară PDM