19 Iunie 2019

Noua putere PSRM-ACUM îşi subordonează brutal Comisia Electorală Centrală

Partidul Democrat din Moldova atrage atenţia cu privire la încălcarea gravă a normelor democratice prin instaurarea fără nicio jenă a controlului politic al Comisiei Electorale Centrale de către guvernarea PSRM-ACUM.

Recenta modificare a Codului electoral prin votul majorităţii PSRM-ACUM pune CEC-ul la discreţia totală a factorului politic, în ciuda recomandărilor standard ale Comisiei de la Veneţia în materie electorală şi cu ignorarea oricărei bune practici în domeniu.

Este deja evident că noua guvernare nu urmăreşte „mai multă democraţie”, dar satisfacerea foamei de funcţii a unora şi distrugerea instituţională a Republicii Moldova pentru a o face cât mai uşor de controlat.

Ne întrebăm de asemenea dacă această modificare abuzivă a Codului electoral nu este doar un prim pas către organizarea cu bună ştiinţă – în toamnă – a unui proces electoral defectuos, viciat din start şi gândit pentru a aduce profituri politice celor aflaţi acum la putere.

Îi asigurăm pe reprezentanţii noii puteri că acest abuz – ca şi altele asemănătoare – nu vor scăpa netaxate. Partidul Democrat se va strădui să aducă astfel de lucruri în atenţia societăţii moldoveneşti şi a partenerilor externi, în speranţa că societatea civilă şi oficialii din străinătate vor transmite semnalele potrivite, iar cei care comit aşa abuzuri vor da înapoi.