24 Februarie 2021

PDM consideră că e nevoie de consultări la preşedinţie pentru identificarea unor soluţii: Suntem datori să le spunem oamenilor ce îi aşteaptă

Partidul Democrat din Moldova consideră că fracţiunile parlamentare şi preşedintele ţării trebuie să recurgă la noi consultări. ”Blocajul în care suntem poate fi rezolvat doar prin dialog. Doar prin dialog putem găsi soluţii. Preşedinţia trebuie să iniţieze cât mai curând aceste consultări, altfel devine sursa blocajului, nu sursa soluţiei”, a declarat astăzi liderul PDM Pavel Filip în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele PDM a explicat, în cadrul conferinţei, că pandemia de COVID-19 a revenit în forţă în ţara noastră, numărul de noi infectări a crescut alarmant, 30-40% dintre cei testaţi fiind infectaţi, paturi în spitale nu mai sunt. Între timp, veniturile la buget rămân sub nivelul anilor precedenţi, deficitul bugetar a atins în decembrie un nivel maxim istoric – 10 mlrd lei. Datoria de stat a ajuns şi ea la un maxim istoric de 68 mlrd lei. Investiţiile străine au scăzut de 20 ori. Toate ramurile economiei scad. Producţia agricolă a scăzut cu 25%, cea industrială cu 6%, transportul de pasageri a scăzut cu 50%, industria de turism a avut de 4 ori mai puţini turişti în 2020.

”În spatele acestor cifre sunt oameni, oameni care vor să ştie ce îi aşteaptă în continuare. Oameni care vor să ştie ce va fi. Să continue, să încerce, să lupte sau să dea mâinile în jos şi să plece din ţară. Oameni care vor să ştie dacă părinţii şi bunicii lor vor supravieţui acestui COVID nemilos, dacă spitalele vor avea paturi pentru ei, dacă vor putea să-i trateze şi să-i salveze. Oameni care vor să ştie dacă vaccinul mai vine şi când, dacă apucăm să ne vaccinăm bunicii şi medicii, dacă mai apucăm să le vină rândul şi celor mai tineri”, a menţionat Pavel Filip.

Iată de ce, PDM consideră că lipsa de acţiune nu rezolvă problema, ci doar o adânceşte. ”Cetăţenii nu pot sta aşa, în aşteptare nesfârşită, în timp ce economia scade, iar oamenii mor de COVID. Soluţiile de ieşire din criza în care ne aflăm sunt nu anticipate sau referendum, ci, mai exact, anticipate sau Guvern? Singura soluţie sunt consultările cu fracţiunile iniţiate de preşedinţie. Fără consultări riscăm să conservăm situaţia incertă şi, poate chiar mai rău, s-o înrăutăţim”, a punctat liderul PDM, precizând totodată că PDM nu va purta discuţii nici într-un caz cu grupul Şor şi transfugii.