21 Februarie 2018

PDM salută depunerea unei rezoluţii pro-Moldova în Congresul american

Partidul Democrat din Moldova salută înregistrarea în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a unei rezoluţii în favoarea Republicii Moldova, depusă de congresmanii David Price şi Pete Olson.

Considerăm binevenită menţionarea într-un document oficial, înaintat legislativului american, a sprijinului SUA pentru integritatea teritorială a ţării noastre şi rezolvarea conflictului transnistrean, precum şi a dorinţei de intensificare a cooperării moldo-americane. Ne exprimăm, de asemenea, aprecierea pentru faptul că acest document reafirmă dreptul Moldovei de a-şi stabili parteneriatele externe „fără constrângeri sau presiuni din exterior”, inclusiv în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiilor ţării noastre cu Uniunea Europeană. Notăm, în acelaşi timp, că prietenii americani ai Moldovei sunt alături de ţara noastră în eforturile ei de consolidare a democraţiei, de dezvoltare economică, de continuare a reformelor, dar şi de creştere a securităţii energetice şi de protejare a spaţiului informaţional.

Avem încrederea că această rezoluţie va fi examinată şi sperăm să primească în curând votul Camerei Reprezentanţilor din SUA, ceea ce va contribui la întărirea dialogului strategic şi la colaborarea dintre Moldova şi Statele Unite pe plan politic, economic, social şi de securitate.

Menţionăm că iniţiatorii rezoluţiei menţionate, Pete Olson şi David Price, sunt copreşedinţii Grupului de Prietenie SUA – Moldova şi susţinători importanţi ai ţării noastre în Statele Unite. Reamintim că în cadrul celei mai recente vizite a unei delegaţii a PDM la Washington, care a avut loc în decembrie 2017, preşedintele PDM Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu congresmanul Pete Olson, cu care a discutat despre consolidarea relaţiilor moldo-americane şi sprijinul american pentru Republica Moldova.