Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

05 Iunie 2020

PDM solicită Guvernului să acorde Premiului Naţional în acest an în exclusivitate lucrătorilor medicali şi pedagogilor

PDM solicită Guvernului să acorde Premiului Naţional în acest an în exclusivitate lucrătorilor medicali şi pedagogilor

Vicepreşedintele Parlamentului, Monica Babuc, a vorbit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, despre situaţia epidemiologică din ţară, lupta şi eroismul de care dau dovadă contra Covid-19 angajaţii din sistemul medical pe de o parte, dar şi cadrele didactice pe de alta.

Monica Babuc a menţionat dăruirea cu care cadrele medicale s-au înrolat în lupta cu Covid-19, în condiţiile lipsei de informaţii, a experienţei de contracarare a acestui virus şi a penuriei de medicamente, echipamente şi utilaje necesare. Personalul medical şi-a îndeplinit pe deplin datoria chiar şi în condiţiile în care din cele peste 9000 de persoane infectate cu Covid-19 în Republica Moldova, peste 1700 de cazuri de infectare sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, unii dintre care au decedat în lupta cu pandemia.

Vicepreşedintele PDM a tras atenţia că adaptabilitatea, inovaţia şi efortul cadrelor didactice, deşi sub o altă formă, au fost nu mai puţin importante şi trebuie deopotrivă răsplătite. În condiţiile lipsei de experienţă şi a tehnologiilor moderne, împreună şi cu suportul Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, pedagogii au reuşit, graţie unor eforturi extraordinare, crearea şi organizarea unui sistem de învăţământ la distanţă, care să ofere competenţe, aptitudini şi finalităţi educaţionale.

De aceea, Fracţiunea PDM propune Guvernului Republicii Moldova, prin derogare de la Regulamentul Hotărârii Guvernului nr. 504 din 30.05.2018 cu privire la Premiul Naţional, să asigure acordarea Premiului Naţional pentru anul 2020 în exclusivitate reprezentanţilor breslei medicilor şi pedagogilor. „Nu există nici o datorie mai urgentă, decât datoria de a spune „Mulţumesc”, iar acesta va fi „mulţumescul” tuturor pentru cei care cu riscul vieţii lor, fac ca viaţa semenilor să fie mai bună”, a declarat Monica Babuc.