12 August 2020

PDM solicită misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale să sprijine Republica Moldova în contextul secetei severe cu care se confruntă ţara noastră

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a adresat un mesaj misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova, în care solicită examinarea posibilităţii de a oferi sprijin autorităţilor de la Chişinău în contextul secetei severe cu care se confruntă ţara noastră.

Liderul democrat a menţionat că lipsa precipitaţiilor în perioada de toamnă-iarnă a compromis semănăturile de toamnă în măsură de 25% în regiunea de Nord şi până la 60-100% în regiunile de Centru şi Sud ale ţării. “Din cele 303 mii ha de semănături examinate de către comisiile specializate, 259 mii ha s-au dovedit a fi afectate. La unele culturi, în special cerealiere, roada poate fi cu 50% mai mică faţă de cea estimată. Mai mult, această evoluţie vine în cel mai nepotrivit moment, în care noi ne străduim să acoperim resursele financiare suplimentare, necesare pentru combaterea pandemiei”, se arată în mesaj.

Potrivit preşedintelui Pavel Filip, suportul partenerilor de dezvoltare va permite compensarea parţială a pierderilor fermierilor şi le va oferi acestora posibilitatea de a se pregăti mai bine pentru roada viitoare. “Agricultura rămâne esenţială pentru securitatea alimentară a ţării mele şi contăm mult pe înţelegerea şi ajutorul domniilor voastre”, a subliniat preşedintele PDM.

Liderul democrat a informat misiunile diplomatice că, la iniţiativa Partidului Democrat din Moldova, a fost constituit un grup de lucru pe platforma parlamentară, obiectivul căruia este să identifice soluţii suplimentare de susţinere a agricultorilor, în condiţiile unui buget deja auster.

În context, Pavel Filip a mulţumit pentru asistenţa generoasă acordată Republicii Moldova în vremuri de grea încercare şi a exprimat speranţa că guvernele ţarilor pe care le reprezintă misiunile diplomatice vor răspunde şi de această dată apelurilor executivului de la Chişinău.