20 Februarie 2018

PDM va decide modul în care va participa la alegerile locale anticipate din Chişinău şi Bălţi, după o evaluare a situaţiei din cele două municipii

Partidul Democrat din Moldova va face o evaluare a situaţiei din municipiile Chişinău şi Bălţi, inclusiv bazată pe sondaje de opinie, pentru a vedea ce aşteptări au locuitorii de la viitorii primari, iar ulterior va decide modul în care formaţiunea va participa la probabilele alegeri locale anticipate. Subiectul a fost examinat în şedinţa de azi a formaţiunii, în contextul demisiei edililor celor două municipii.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat în cadrul briefingului tradiţional de după şedinţă, că în viziunea PDM este foarte important faptul că aceste două municipii din Republica Moldova scăpă de captivitatea haosului şi corupţiei, iar oamenii sunt lăsaţi să-şi aleagă primari care în sfârşit să facă treabă. ”Preşedintele PDM a cerut ca organizaţiile partidului din cele două localităţi să vină, în termen de o săptămână, cu o analiză pe această temă. În funcţie de rezultate, se va lua o decizie finală care va fi comunicată public”, a declarat Gamurari.

Un alt subiect discutat astăzi a fost acordarea permiselor de conducere, în contextul în care au apărut diferite semnale că unele permise se dau fără ca şoferii să parcurgă toate etapele. Vitalie Gamurari a comunicat că, aşa cum a anunţat preşedintele PDM la briefingul trecut, s-a cerut poliţiei o verificare atentă a acestui subiect şi anularea tuturor permiselor acordate ilegal. Ca urmare, colegii din Guvern au prezentat la şedinţa de astăzi modificările ce trebuie făcute pentru ca permisele de conducere obţinute ilegal să fie anulate. Aceste modificări se vor face în cel mai scurt timp, astfel încât Ministerul Afacerilor Interne să poată interveni de urgenţă în stoparea fenomenului respectiv, care afectează şi siguranţa în trafic.

De asemenea, vor fi propuse o serie de modificări în legislaţie care vin să simplifice anumite proceduri. Astfel, urmează să fie exclusă necesitatea prezentării unor acte cum ar fi copia actului de identitate, documentul ce confirmă modificarea datelor personale, cazierul contravenţional privind lipsa interdicţiilor asupra dreptului de a conduce – acte ce deja sunt în registrele informaţionale de stat. Astfel, nu mai trebuie ca cetăţeanul să umble la diverse instituţii pentru a-şi face dosarul de obţinere a permisului şi nu va mai pierde timp şi bani pentru asemenea proceduri.

Purtătorul de cuvânt al PDM s-a expus şi vizavi de o investigaţie de presă legată de acţiunile de caritate ale unei organizaţii. Vitalie Gamurari a spus că subiectul a fost discutat în contextul rezonanţei pe care l-a avut în societate şi s-a ajuns la concluzia că este necesar ca instituţiile abilitate să demareze o anchetă pentru a verifica informaţiile apărute în presă.

”Oamenii trebuie să cunoască dacă informaţiile apărute sunt reale ori au în spate alte interese ascunse. E important ca lucrurile să fie lămurite”, a punctat Gamurari, precizând că organele competente vor demara o anchetă pe faptele expuse în investigaţie.