Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

17 Iulie 2018

Programul ”Prima Casă 3”, destinat familiilor cu copii, va fi lansat la propunerea PDM  

Programul ”Prima Casă 3”, destinat familiilor cu copii, va fi lansat la propunerea PDM   
Republica Moldova va implementa o agendă de reforme şi măsuri, actualizată, care reiese în primul rând din necesităţile de modernizare a tuturor domeniilor de viaţă şi din angajamentele asumate faţă de partenerii externi. Despre această agendă a anunţat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului de presă de după şedinţa săptămânală a formaţiunii, la care au fost luate mai multe decizii politice importante.

Vlad Plahotniuc a reconfirmat decizia fermă a PDM de menţinere a angajamentelor asumate cu privire la reforme, indiferent de anumite reacţii din Parlamentul European şi nu doar pentru că angajamentele trebuie respectate, dar şi pentru că ele contribuie la modernizarea Republicii Moldova.

 ”Vom respecta în continuare angajamentele noastre externe, totodată, o preocupare de maximă importanţă pentru noi vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetăţenilor, ca de exemplu proiectele sociale, economice, educaţionale, proiectele de sănătate publică, cele de infrastructură şi altele. Reformele nu le facem pentru a primi finanţări externe, dar le facem pentru o viaţă mai bună a oamenilor, de aceea am solicitat astăzi colegilor să se urgenteze votarea în Parlament a reformelor, care se află deja în dezbateri în Legislativ”, a punctat liderul democraţilor.

În context, Vlad Plahotniuc a mai anunţat lansarea unor proiecte noi, care vor aduce beneficii semnificative pentru oameni. Astfel, proiectul „Prima Casă 3”, destinat familiilor cu copii, va fi pornit în timpul apropiat şi va aduce noi facilităţi la procurarea locuinţelor. Preşedintele PDM a amintit că, de câteva luni, funcţionează proiectul „Prima Casă 1” pentru categorii largi de cetăţeni şi centrat pe tineri, „Prima Casă 2”, destinat angajaţilor din sectorul public, ambele fiind deja apreciate de către beneficiari. Proiectul „Prima Casă 3”  presupune compensarea treptată din Bugetul de Stat a creditului ipotecar, de la 10 până la 100%, în funcţie de numărul copiilor în familie.

Tot astăzi, s-a propus soluţia pentru diminuarea taxelor pentru perfectarea moştenirilor. Această problemă, legată de nivelul ridicat al taxelor, a fost  semnalată de către cetăţeni la întâlnirile pe care democraţii le au în localităţi. În prezent, cetăţenii plătesc la notar şi la Agenţia Servicii Publice pentru actele de moştenire aproximativ 2.000 de lei, iar în urma implementării soluţiei identificate de PDM, aceste taxe vor fi reduse până la suma de 351 de lei.

 Această diminuare importantă a sumei plătite se va face prin eliminarea unor acte, dar şi prin compensarea de către stat a unor sume din taxa, care se plătea până acum. Măsura vizează strict procedurile pentru moşteniri, nu cele pentru vânzare. Legat de procedura de vânzare se va acorda, ulterior, o atenţie aparte. Pentru reducerea taxelor menţionate, Vlad Plahotniuc a menţionat că va fi nevoie de o modificare legislativă, iar colegii din fracţiunea Partidului Democrat urmează să depună de urgenţă iniţiativa în Parlament. Se ia în calcul că va fi votată până la finalul sesiunii, astfel, încât cetăţenii să poată beneficia cât mai curând de această măsură.

Un alt subiect discutat a fost cel legat de funcţionarea Ghişeului Unic, creat să-i ajute pe cetăţeni să-şi perfecteze actele într-un singur loc, să nu mai alerge de la o instituţie la alta. ”El funcţionează, dar încă nu aşa cum ar trebui: sunt cazuri când unii funcţionari au un comportament nepotrivit faţă de cetăţeni, în multe locuri se fac cozi enorme pentru a fi deserviţi, există probleme, privind orarul de lucru al Ghişeului Unic, nu tocmai convenabil cetăţenilor. Aceste sesizări ale cetăţenilor au fost transmise Agenţiei Servicii Publice la şedinţa săptămânală, pentru a fi corectate toate neajunsurile”, a afirmat preşedintele PDM.

Totodată, în intervenţia sa din cadrul briefingului, Prim-ministrul Pavel Filip a venit cu precizări referitoare la etapele de implementare a reformelor, aşa cum sunt prevăzute în Acordul de Asociere, care se află la baza Programului de guvernare, respectiv cele incluse în Acordul privind asistenţa macrofinanciară cu UE.

În acest context, Premierul a subliniat că Acordul de asociere rămâne principalul reper în măsurile pe care le ia Guvernul, în completarea priorităţilor pe care societatea moldovenească le impune. ”În ceea ce priveşte gradul de realizare a condiţiilor, pentru tranşa 1 din Acordul privind asistenţa macrofinanciară cu UE, care a fost suspendată de către Parlamentul European,  sunt realizate integral, pentru tranşa a doua parţial şi deja ne îndreptăm către tranşa a treia”, a anunţat Pavel Filip.  

Referitor la tranşa a doua, Premierul a oferit câteva exemple din lista de măsuri îndeplinite şi ce paşi mai sunt de realizat: s-au demarat procedurile de construire a conductei de gaze pe direcţia Ungheni-Chişinău; au fost prezentate experţilor Băncii Mondiale şi Delegaţiei UE, Planul de acţiuni pentru identificarea beneficiarilor efectivi ai acţionarilor calificaţi în societăţile de asigurare şi auditul societăţilor de asigurare; a fost aprobată o nouă Metodologie de control al proprietăţii şi intereselor personale şi respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilităţi şi restricţii. În proces de realizare este noua lege cu privire la activitatea bancară şi supravegherea prudenţială a băncilor şi societăţilor de investiţii, precum şi legislaţia secundară, BASEL III. Urmează ca Ministerul Economiei să prezinte Parlamentului o nouă lege privind reglementarea achiziţiilor efectuate de către companiile prestatoare de servicii comunale, concesiunile şi parteneriatele public-privat. În ceea ce priveşte tranşa a treia, Pavel Filip a comunicat că sunt şi aici îndeplinite condiţionalităţi, cum ar fi adoptarea Legii privind organizaţiile de credite nebancare, în vederea îmbunătăţirii direcţionării programelor de asistenţă socială; au fost aprobate şi modificări la Legea ajutorului social.

Referitor la proiectele pe care Guvernul urmează să le deruleze, Prim ministrul Filip a amintit că unul dintre proiectele din pachetul de reforme în justiţie este legat de reglementarea mecanismului de selecţie sau evaluare a candidaţilor şi judecătorilor în funcţie (evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor să aibă la bază principiul meritocraţiei). Al doilea proiect ţine de perfecţionarea mecanismului de tragere la răspundere disciplinară a judecătorilor, astfel încât el să asigure responsabilizarea judecătorilor pentru încălcările comise. Al treilea proiect ţine de eliminarea abuzurilor la arestul preventiv şi, chiar dacă în societate părerile pe această temă sunt împărţite, trebuie să fie pus punct acestei dezbateri prin reglementări, care să elimine arestările preventive abuzive. Arestarea preventivă trebuie să rămână o măsură excepţională, obiectivă, a adăugat Premierul, bine motivată şi argumentată, doar pentru cazuri expres prevăzute. La fel şi prelungirea arestului preventiv. ”Sunt, cu regret, semnale că această măsură este, uneori, aplicată abuziv şi asupra unor reprezentanţi ai mediului de afaceri, ceea ce poate afecta inclusiv climatul investiţional din ţara noastră, dacă nu venim cu măsuri ferme”, a argumentat Prim-Ministrul.