Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

15 Mai 2018

Programul ”Prima Casă2” vine cu un suport mai mare pentru angajaţi la stat

Programul ”Prima Casă2” vine cu un suport mai mare pentru angajaţi la stat

Programul ”Prima Casă2”, destinat exclusiv angajaţilor la stat a obţinut suportul politic al Partidului Democrat din Moldova şi va fi iniţiat în perioada următoare de către Guvern. Decizia a fost luată în şedinţa săptămânală a PDM şi vine să ofere un sprijin şi motivaţie tinerilor specialişti din sfera publică.

”Ne dorim ca acest program să facă posibil ca un număr cât mai mare de tineri să găsească o soluţie pentru a procura un apartament, dar şi să-i stimuleze să se angajeze în sectorul public”, a declarat în cadrul briefingului de presă de după şedinţă purtătorul de cuvânt al PDM. Vitalie Gamurari a punctat că, prin acest program, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului de către funcţionari, urmând ca ei să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile.
 
Prin acest program, autorităţile intenţionează să stimuleze, în primul rând,   funcţionarii, pentru ca ei să rămână să lucreze la stat, în al doilea rând - alte persoane noi, pentru ca ele să se angajeze în sistemul public.
 
La şedinţa săptămânală, a fost discutată din nou situaţia privind alegerile din Chişinău, iar discuţia s-a axat pe datele sondajelor de opinie şi analiza campaniei.
 
Vitalie Gamurari a remarcat că, în pofida apelului PDM privind necesitatea identificării unui candidat unic al forţelor pro europene, care s-a dovedit a fi o opţiune foarte importantă, partidele din opoziţia de dreapta, au ratat însă acea şansă de a se uni, preferând din nou să fie individualiste.

 ”Până la urmă, vedem că partidele care se declară pro europene nu au dat dovadă de comportament constructiv. Fiecare a încercat să-şi promoveze propriul candidat. Am vorbit încă de la început că acesta ar fi un element de maturitate al partidelor care se declară pro europene, dar campania electorală a arătat atacuri reciproce şi că aceste partide nu pot depăşi egoismul personal”.

 În aceste condiţii, Partidul Democrat a decis să transmită pentru electoratul său, pentru membrii şi simpatizanţii săi, dar şi pentru toţi cei care îşi doresc o schimbare reală în Chişinău după aceste alegeri un  apel de mobilizare pentru a nu admite un socialist sau un liberal în funcţia de primar.

”Îi îndemnăm pe locuitorii Chişinăului să iasă într-un număr cât mai mare la alegeri. Considerăm că sunt două formaţiuni ai căror reprezentanţi nu au dreptul moral să mai participe la administrarea Capitalei – este vorba de Partidul Socialiştilor şi Partidul Liberal. Aceste două partide au avut cele mai multe voturi în Consiliul Municipal Chişinău şi au ţinut ani de zile Primăria în dezastru, iar Capitala arată aşa cum arată, din cauza modului în care au administrat-o”, este mesajul transmis de către PDM către alegători.

 Un alt subiect discutat în şedinţă a fost ştirea apărută în mass-media, precum că Republica Moldova ar fi primit statut de observator pe lângă Uniunea Eurasiatică.

 În acest context, s-a remarcat că într-o ţară parlamentară ca a noastră, acordurile ce ţin de politica externă şi angajamente de orice fel ale Republicii Moldova în raport cu alte state, nu pot fi semnate şi ratificate fără participarea Parlamentului şi a Guvernului. În acelaşi timp, nici una dintre aceste instituţii nu a depus vreo cerere pentru ca Moldova să primească statutul respectiv.

 ”Putem constata cel mult că Igor Dodon a primit statut de observator în Uniunea Eurasiatică, nu Republica Moldova. Ţara noastră este deplin angajată în parteneriatul cu Uniunea Europeană, parcursul european constituie pentru noi unica opţiune strategică şi de dezvoltare a ţării pe termen lung. Preşedintele ţării nu poate sub nici o formă să decidă, pornind de la preferinţele sale personale, cursul strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova.”,  a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Ca urmare, PDM constată că ştirea privind statutul de observator al Moldovei în Uniunea Eurasiatică trebuie tratată ca o acţiune de PR a preşedintelui Dodon, fără nici un efect politic sau geopolitic real pentru Republica Moldova.