03 Aprilie 2018

Ratele dobânzilor la micro-credite vor deveni mai transparente, iar cetăţenii vor fi informaţi corect, de la început, despre dobânda reală

Instituţiile financiare care oferă microfinanţare vor fi obligate să informeze corect solicitanţii de credite despre dobânzile pe care le vor plăti. O iniţiativă legislativă în acest sens, care vizează transparenţa dobânzilor la microfinanţări, va fi depusă în aceste zile la Parlament de către democraţi, aceasta fiind discutată în şedinţa de astăzi a Partidului Democrat.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat în cadrul briefingului de presă de după şedinţă că scopul acestei iniţiative este ca cetăţenii să cunoască de la bun început dobânda reală pe care o vor plăti. Astfel, oamenii  nu vor mai fi în situaţia ca pe parcurs să plătească dobânzi de câteva ori mai mari decât cele care li s-au comunicat iniţial.

În acelaşi timp, modificările la această lege prevăd şi înăsprirea sancţiunilor pentru cei care vor încerca să inducă în eroare cetăţenii prin prezentarea ratelor false.

De asemenea, în şedinţa săptămânală s-a revenit la discuţia pe tema introducerii uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ, o iniţiativă care, conform sondajelor, are un suport larg din partea părinţilor. S-a luat decizia ca Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării să înceapă consultări cu asociaţiile de părinţi, să identifice modalitatea în care această iniţiativă ar putea fi transpusă cel mai bine în practică. Discuţii pe acest subiect vor avea loc şi cu reprezentanţii sistemului educaţional.

”Scopul este să nu se vină cu această iniţiativă impusă şi să fie o dorinţă reală. Discuţiile vor fi deschise şi vor fi luate în considerare propunerile din partea societăţii civile”, a explicat Vitalie Gamurari.Totodată, s-a cerut Guvernului să vină cu o analiză privind oferirea unui suport financiar familiilor social vulnerabile pentru procurarea uniformelor şcolare, în cazul în care această iniţiativă va ajunge să fie adoptată”.

La fel, în şedinţa de astăzi a avut loc o discuţie mai extinsă în legătură cu modul în care instituţiile statului vor funcţiona în perioada sărbătorilor pascale, astfel încât cetăţenii să beneficieze de servicii cât mai bune chiar şi în această perioadă aglomerată.

În acest sens, s-a cerut reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal să organizeze eficient activitatea la frontiere, în aşa fel încât moldovenii care revin acasă ori pleacă în vacanţă să aibă cât mai puţin de aşteptat. De asemenea, s-a cerut reprezentanţilor MAI să ia măsuri speciale în următoarele două săptămâni pentru fluidizarea traficului în Chişinău, în marile oraşe şi pe drumurile naţionale, în aşa fel încât să fie evitate ambuteiajele caracteristice perioadelor dinaintea sărbătorilor. O atenţie specială în această perioadă va fi acordat controalelor în unităţile de comerţ public, în ceea ce priveşte calitatea produselor.

Reprezentanţii  PDM au mai făcut o evaluare a iniţiativelor lansate până acum - a celor care au fost deja realizate şi implementate, dar şi a celor care sunt în derulare. S-a menţionat că toate proiectele iniţiate se află în monitorizarea departamentelor de specialitate ale PDM, astfel încât să fie asigurată implementarea lor în termen.

Cu referire la anunţul PAS că îl susţine pe Andrei Năstase în alegerile pentru primăria Chişinău, purtătorul de cuvânt al PDM a spus că este vorba de un candidat doar a două partide, nu un candidat unic. PAS a făcut aceeaşi greşeală ca şi PDA, a anunţat candidatul fără să încerce identificarea unui candidat unic împreună cu celelalte partide pro europene.

”Conform sondajelor, candidatul unic al partidelor pro europene ar fi trebuit să fie Maia Sandu. Noi ne-am aşteptat ca Maia Sandu să unească forţele pro-europene, care să se contrapună candidatului socialiştilor”, a explicat Vitalie Gamurari poziţia PDM vizavi de acest subiect.

Reprezentantul PDM a mai spus că formaţiunea regretă refuzul Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase de a desemna un candidat unic, în situaţia în care un candidat bi-partinic nici pe departe nu are şansele pe care le-ar fi avut un candidat unic al partidelor pro europene în lupta cu socialiştii.

În acelaşi timp, PDM îşi menţine decizia de a nu interveni în ceea ce se întâmplă în alegerile din Chişinău.