10 Iulie 2018

Salariile primarilor şi a personalului tehnic din cadrul Primăriilor vor fi majorate

Partidul Democrat a discutat, în şedinţa săptămânală de astăzi, despre mai multe probleme pe care le raportează cetăţenii şi a venit cu soluţii pentru unele dintre cele mai stringente.

Vicepreşedintele PDM, Vlad Cebotari, a declarat că, în urma unei evaluări detaliate ale acestor nevoi, dar şi a posibilităţilor bugetare, astăzi au fost prezentate soluţiile identificate pentru majorarea salariilor primarilor şi a personalului tehnic din cadrul Primăriilor.

Partidul Democrat a decis să susţină politic în Parlament soluţiile prezentate de colegi, până la finalul acestei sesiuni, astfel încât majorările respective să devină efective cât mai rapid.

Vlad Cebotari a anunţat că s-au găsit resurse ca, în cazul unor categorii, să se ajungă la o majorare de până la 50 la sută. ”Săptămâna viitoare urmează să fie aprobate două proiecte de legi, care vor face posibilă distribuirea acelor mijloace bugetare, identificate în cadrul ultimei rectificări, bani care vor acoperi costurile majorării până la finele anului 2018”, a spus vicepreşedintele PDM. Acesta a menţionat că, în acelaşi timp, vor fi implementate un set de măsuri, care vin să asigure creşterea bazei de formare a bugetelor locale, astfel încât majorările salariale respective să aibă o sustenabilitate şi pe viitor.

Vlad Cebotari a mai punctat faptul că vor fi găsite soluţii pentru a asigura o majorare de salarii şi în domeniul educaţiei şi al sănătăţii, iar o atenţie deosebită va fi acordată salariilor personalului tehnic.

Vicepreşedintele PDM a anunţat că în şedinţa săptămânală de astăzi s-a discutat şi despre regândirea strategiei pe termen lung, de aprovizionare cu apă şi modernizare a infrastructurii de canalizare în toată Republica Moldova.

”Este una dintre probleme care apare în topul solicitărilor din partea populaţiei. Este acută în foarte multe raioane. În unele sate, cum este Cotul Morii, raionul Hânceşti, oamenii primesc zilnic apă cu cisterne. Unii dintre colegi au comunicat despre problemă într-un sat, la Şoldăneşti, unde oamenii plătesc 5 lei pentru o căldare de apă . Este o problemă foarte importantă pentru oameni şi ea trebuie rezolvată”, a spus Cebotari.

Vicepreşedintele PDM a precizat că, la moment sunt în derulare multe proiecte legate de construcţia apeductelor, care însă sunt fragmentate şi pe multe dintre ele nu există o finalitate. În acest sens, urmează să fie făcută o evaluare detaliată a situaţiei, pentru a se înţelege care sunt progresele şi necesităţile.

”Vom elabora un plan calendaristic, cu paşii necesari, astfel ca în 3-5 ani să soluţionăm integral problema apei. Va fi program multianual, la fel ca şi ”Drumuri bune pentru Moldova”, a adăugat Vlad Cebotari.