08 Februarie 2018

Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din Uniunea Europeană

Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile  din Uniunea Europeană

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a avut joi la Chişinău o întrevedere cu o delegaţie formată din politicieni social-democraţi europeni şi reprezentanţi ai Forumului European pentru Democraţie şi Solidaritate (FEDS), aflaţi într-o vizită de documentare în Republica Moldova.

Liderul democrat le-a prezentat oaspeţilor situaţia politică generală din Republica Moldova, subliniind eforturile PDM şi ale Guvernului pentru modernizarea ţării. El a accentuat orientarea pro-europeană a guvernării şi a menţionat iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru introducerea vectorului european. „Cred în viitorul european al Republicii Moldova. Aceasta este singura cale pe care o vedem pentru dezvoltarea ţării, dar avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri vestici. După alegeri, sperăm să putem forma o nouă coaliţie pro-europeană pentru Moldova”, a spus preşedintele PDM. Vlad Plahotniuc a afirmat de asemenea că-şi doreşte întărirea relaţiilor Partidului Democrat din Moldova cu familia social-democrată europeană, care a sprijinit în mod constant ţara noastră.

Oaspeţii europeni s-au interesat despre rezultatele obţinute de guvernare în ultimii doi ani, despre paşii făcuţi pentru a dezvolta economia şi a creşte nivelul de trai al cetăţenilor, despre măsurile întreprinse pentru întărirea instituţiilor şi pentru combaterea corupţiei, dar şi despre situaţia geopolitică din Estul Europei în viziunea PDM.

Din delegaţia care s-a întâlnit cu liderul PDM au făcut parte Armelle Weill, consilier pe probleme internaţionale al Partidului Socialiştilor Europeni, Muna Duzdar, deputat al Partidului Social-Democrat din Austria, Khalid Mahmood, deputat laburist din Marea Britanie, Arjen Berkvens, secretarul general al Forumului European pentru Democraţie şi Solidaritate, Jonas Andersson, manager de program pentru Balcanii de Vest şi Moldova al Centrului Olof Palme din Suedia, Marina Ohanjanyan, coordonator de proiecte în zona Europa de Est şi Caucaz din partea FEDS, Ana Mihailov, şefa Biroului din Moldova al Fundaţiei Friederich Ebert. Din partea PDM au fost prezenţi la discuţii, alături de preşedintele Vlad Plahotniuc, preşedintele de onoare Dumitru Diacov şi vicepreşedinta Cristina Balan.

Forumul European pentru Democraţie şi Solidaritate a fost înfiinţat în anul 1993 de partide social-democrate şi fundaţii politice din ţările UE. FEDS este susţinut în principal de 3 fundaţii politice de centru-stânga – Fundaţia Max van der Stoel (Olanda), Centrul Internaţional Olof Palme (Suedia) şi Fundaţia Westminster a Partidului Laburist (Marea Britanie) – şi are contacte cu diverse partide de centru-stânga din ţările Uniunii Europene, dar şi cu Partidul Socialiştilor Europeni şi Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.