23 Octombrie 2018

Vlad Plahotniuc: Salariile bugetarilor vor creşte substanţial, chiar şi cu până la 90% pentru unele categorii

Începând cu 1 decembrie 2018, vor intra în vigoare creşterile salariale pentru bugetari, chiar şi cu până la 90% pentru unele categorii. Această creştere fără precedent în Republica Moldova va fi posibilă în cadrul reformei sistemului de salarizare, denumită ”Salarii bune pentru Moldova”. Subiectul a fost discutat astăzi la şedinţa săptămânală a Partidului Democrat.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după şedinţă că această iniţiativă extraordinară vine ca urmare a creşterii economice, iar datorită acestei reforme peste 150 de mii de bugetari vor beneficia acum de majorări esenţiale ale salariilor.

Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării sunt educaţia, sănătatea, asistenţa socială, autorităţile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor creşte cu 20, 50 şi pentru unii chiar cu 90 de procente.

Liderul PDM a punctat că unul dintre cele mai importante efecte ale reformei salarizării, iniţiate de Partidul Democrat, este că se rezolvă o problemă cronică din sistemul public, unde din totalul celor 200 de mii de funcţionari, aproximativ 36 de mii primesc salarii sub minimul de existenţă, adică mai mici de 2.000 de lei.

Un alt aspect important este că, prin implementarea acestei reforme, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor aşa cum au fost modificate acum.

”Oamenii de prea multă vreme merită şi aşteaptă aceste creşteri substanţiale ale salariilor, care le-au fost promise de-a lungul anilor de toţi politicienii de până acum. Reforma salarizării - pe care o numim „Salarii bune pentru Moldova” - este una dintre măsurile despre care am vorbit la Marea Adunare Naţională a Partidului Democrat de duminică, unde am anunţat un vast program de acţiuni pentru Moldova, pentru bunăstarea cetăţenilor noştri”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a adăugat că Guvernul va veni cu mai multe detalii referitoare la majorările salariale şi beneficiarii lor. Totodată, el a punctat că deja este în proces de planificare cea de-a doua etapă a reformei salariale, astfel ca în primăvara anului 2019 cei care acum nu sunt incluşi în categoriile de beneficiari să aibă şi ei parte de majorări de salariu.