Diacov Dumitru Președintele de onoare al PDM

Președintele de onoare al PDM; Vicepreședintele fracțiunii PDM în Parlamentul Republicii Moldova

Președintele de onoare al PDM este un om politic respectat atât de colegi, cât și de adversari. Adună în jurul său oameni valoroși, pe care îi inspiră și îi sfătuiește. S-a ținut departe de scandaluri și a îndemnat mereu la stabilitate.

S-a născut la 10 februarie 1952 în localitatea Kargapolie din regiunea Kurgan, unde în 1949 au fost deportați părinții. În 1974 absolvește facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Minsk, Belarus. În același an începe cariera de jurnalist la Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune.

După 4 ani de activitate în organele de tineret, este numit, în 1984, în calitate de corespondent al cotidianului „Komsomolskaya pravda”. În 1986 a fost transferat la Moscova, unde a activat în cadrul CC al Komsomolului  din URSS și în secția relații externe  al CC PCUS, iar în septembrie  1989 este numit în calitate de șef al Biroului ITAR-TASS la București. În iulie 1993 începe cariera dimplomatică în calitate de șef al Departamentului politic la ambasada RM în Federația Rusă. 

În paralel își lansează cariera politică, devenind în 1994 deputat în Parlamentul Republicii Moldova și preşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Deputat în patru legislaturi parlamentare, ocupînd de-a lungul anilor funcții eminente printre care președinte și vicepreședinte a Parlamentului, fondator și preşedinte al Mişcării social-politice „Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă”, Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, lider al fracţiunii Partidului Democrat. Se bucură de respectul unanim al politicului moldovenesc fiind recunoscut pe larg drept unul dintre exponenții cei mai versați și echilibrați al acestuia. Este decorat cu Ordinul Republicii și ordinul de Merit al Franței.

Căsătorit, are doi copii și patru nepoți. 

Vezi alti membri