Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

12 Iunie 2018

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, a spus cum apreciază rezultatul alegerilor încheiate recent, pe cine PDM a susţinut în aceste alegeri, de ce PDM nu a ieşit şi în turul doi să-l susţină pe Andrei Năstase sau măcar să ceară un vot împotriva socialiştilor etc.

- Chişinăul are un nou Primar, cum apreciaţi rezultatul alegerilor încheiate recent?

- Sunt mai multe lucruri care trebuie remarcate după aceste alegeri. Voi începe cu faptul că, în ciuda speculaţiilor şi a unor campanii de manipulare, alegerile s-au desfăşurat democratic şi corect, iar o dovadă este inclusiv faptul că primar a devenit un reprezentant al opoziţiei. Vă amintiţi cât de multe manipulări au existat în această campanie electorală că alegerile vor fi fraudate, în ambele tururi tema asta a fost una principală. S-a dovedit că nu a fost aşa şi că totul a fost doar minciună şi victimizare. Din păcate, cei care au promovat aceste mesaje false nu au avut apoi bunul simţ să aprecieze public modul în care s-au desfăşurat aceste alegeri, s-au bucurat însă de rezultatul lor.

Un al doilea lucru de remarcat este că se termină perioada de instabilitate politică la Primărie, fiindcă stabilitatea este necesară nu doar la nivel naţional, ci şi la nivelul municipiului Chişinău şi e momentul să se înceapă să se muncească în mod sistematic pentru oameni, pentru rezolvarea problemelor oraşului.

În ceea ce priveşte rezultatul alegerilor, având în vedere prezenţa redusă a oamenilor la vot, nu putem remarca vreo victorie, dar avem o înfrângere importantă pentru socialişti, care în ultima perioadă luaseră un avânt cam mare şi cred că acest rezultat o să le mai tempereze visul de a câştiga de unii singuri alegerile parlamentare, aşa cum se lăudau. La fel de important este semnalul dat de electoratul din Chişinău, prin care capitala merge mai departe pe calea pro-europeană. Ce ţară cu aspiraţii pro europene mai eram noi cu un socialist primar şi un socialist preşedinte al ţării? PDM a subliniat şi pe parcursul campaniei electorale acest aspect, faptul că e vital să nu câştige socialiştii alegerile din Chişinău.

- PDM pe cine a susţinut în aceste alegeri?

- PDM nu a avut candidat în aceste alegeri şi nu a fost implicat în campania electorală. Credem că am făcut un gest corect că nu am desemnat candidat, l-am făcut într-un moment în care eram acuzaţi de opoziţie că vrem să luăm Primăria Chişinău, că vrem să controlăm totul. Am demonstrat că nu este aşa şi am mai demonstrat cât de falsă este teza statului capturat. Cum poţi să vorbeşti despre un stat capturat, când alegerile prezidenţiale sunt câştigate de opoziţia de stânga, iar cele pentru Chişinău de opoziţia de dreapta? Rezultatul alegerilor din capitală aduce mai mult echilibru în stat, opoziţia de dreapta are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte, să demonstreze de ce e capabilă. Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova, fiindcă vedem că ea este deţinută în mod fragmentar de principalele forţe politice din ţară – de stânga, de centru, de dreapta. Am putea spune că pe unele dimensiuni importante ale guvernării, avem un „stat capturat” de forţele de opoziţie, dacă ar fi să folosim retorica unora.

- De ce PDM nu a ieşit şi în turul doi să-l susţină pe Năstase sau măcar să ceară un vot împotriva socialiştilor? 

- Am făcut-o foarte explicit în primul tur şi alegătorii noştri au înţeles foarte bine mesajul, inclusiv valabilitatea lui pentru turul doi. Vă amintesc ce am zis atunci – să votaţi împotriva socialiştilor şi liberalilor, care vreme de atâţia ani au condus în mod falimentar Primăria. Apelul nostru din primul tur rămăsese valabil inclusiv pentru turul doi.

Dacă am fi ieşit în al doilea tur să spunem explicit numele candidatului, din nou s-ar fi spus că e măr otrăvit sau alte asemenea abordări. Credem că am procedat corect, prin simpla menţinere a mesajului din primul tur, când am spus clar să se dea un vot împotriva socialiştilor.

- Unii spun că scenariul Dvs. de la început a fost să câştige opoziţia, tocmai pentru a-l izola în acest fel pe Năstase, a-l pune în situaţia ca lumea să vadă că nu poate conduce Primăria, Guvernul să nu-l ajute, dimpotrivă. Ce e adevărat din tot acest scenariu?

PDM nu a avut obiective în această campanie electorală, deci nu se pune problema de scenarii. Nu ne displace însă deloc faptul că Primăria Chişinău a fost preluată de opoziţia de dreapta, cred că e un pas important pentru întărirea democraţiei şi a pluripartidismului în Moldova, dar şi un moment al adevărului, unul în care cetăţenii pot în sfârşit să vadă de ce sunt capabili competitorii noştri politici şi de ce nu sunt capabili. Să stai în tribună şi să critici e simplu, dar când cobori în teren şi trebuie să munceşti pentru rezultate, lucrurile se schimbă radical.

În ceea ce priveşte Guvernul, el trebuie să ajute Chişinăul indiferent cine este primar, atâta timp cât activitatea instituţiei este una în interesul oamenilor. Şi Guvernul va face asta, va sprijini cu tot ce poate Chişinăul. Nu se va ţine cont că primarul este de la un partid de opoziţie, Guvernul şi Primăria sunt ale cetăţenilor şi trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. La fel ar trebui să lucreze şi Consiliul Municipal Chişinău, să termine cu luptele interne şi să se apuce să muncească pentru cetăţeni.

- Vă pare rău că nu a câştigat Silvia Radu? E adevărat ce se spune că ar urma să primească o funcţie în Guvern?

- Eu nu am urmărit atent activitatea ei la Primărie, unii spun că s-a descurcat bine. Însă pentru a conduce Primăria Chişinău ai nevoie şi de sprijin politic, ca independent e foarte complicat să reuşeşti, într-o ţară extrem de politizată, unde electoratul votează preponderent politic şi geopolitic. Ea a luat un scor neaşteptat de mare pentru un independent, asta e un semnal că sunt destul de mulţi oameni în Chişinău care nu mai vor politică în Primărie. Însă eu nu cred că ea avea şansă să câştige această cursă electorală ca independentă, mai ales pe această prezenţă la vot foarte redusă.

Cred că ea a greşit că nu a avut înaintea campaniei o discuţie cu partidele de dreapta. Ea a preferat să stea la distanţă de toate partidele şi cred ca scorul obţinut era maxim ce putea obţine în aceste condiţii.

În ceea ce priveşte speculaţiile la care vă referiţi, nu au existat nici un fel de discuţii să fie cooptată în Guvern, cu atât mai puţin discuţii pe linie politică.

- Credeţi că Andrei Năstase va face faţă funcţiei de Primar? 

- Nu-i cunosc capacităţile ca să mă pot expune. Şi nici nu cred că e corect să evaluezi un om fără să-l vezi întâi la treabă. Un om politic nu trebuie evaluat după cât de tare strigă sau cât de mult vorbeşte, dar după cât de priceput este în a conduce o instituţie şi a rezolva problemele oamenilor, cât de bun manager instituţional este.

- Este unul din cei mai importanţi critici ai Dvs., nu vă încearcă anumite sentimente negative că a câştigat aceste alegeri? 

- El şi cu Dodon stăteau nu demult împreună pe scenă şi mă criticau într-o singură voce, organizau împreună proteste, care chiar dacă erau un show, erau acţiuni care au presupus o colaborare apropiată între cei doi. Relaţia lor s-a văzut foarte bine şi în primul tur, s-au menajat reciproc. Azi, amândoi conduc instituţii, cei doi care spuneau că Plahotniuc a capturat statul. Într-un stat capturat nu ar fi ajuns ei în veci în funcţii şi nu ar fi avut parte de alegeri libere pe care să le câştige.

Prin urmare, dacă e să am un sentiment negativ, nu e faţă de ei că au câştigat alegerile, dar faţă de acea prefăcătorie pe care au promovat-o. E important însă că oamenii le-au dat şansa să arate ce pot. Rămâne să vedem dacă oamenii i-au pedepsit în acest fel dându-le funcţii de conduce sau le-au dat în mod real o şansă de afirmare.

Acum îl puteţi vedea pe Dodon cum evoluează la Preşedinţie şi să-i daţi note, o să-l vedeţi şi pe Năstase curând, iar apoi tragem concluziile, la ce sunt mai buni, la vorbe sau la făcut treabă pentru oameni. Eu sunt de părere că într-o democraţie, chiar şi aşa în tranziţie cum e a noastră, un astfel de moment, în care opoziţia ajunge într-un fel sau altul să obţină funcţii, este unul foarte pozitiv. Acum, eu prefer ca guvernarea actuală, opoziţia de stânga şi opoziţia de dreapta, să se întreacă în a face cât mai multe lucruri bune pentru oameni, nu să stea pe străzi sau pe Facebook şi să spună povesti.

Noi aşa momente de echilibru politic nu am avut în Moldova şi ironia face că aceste momente în care opoziţia obţine două funcţii importante în stat să vină exact în perioada în care unii vorbesc despre ţara noastră ca despre un stat capturat. Or, s-a întâmplat exact cum am spus cândva, că timpul le va rezolva pe toate şi va lămuri lucrurile mai bine decât o putem face noi uneori.

- Credeţi că rezultatul din Chişinău va influenta şi parlamentarele?

- Eu sper că le va influenţa. Electoratul a confirmat din nou că Moldova rămâne o ţară pro europeană şi sper că în toamnă va fi la fel.

- Dar cum veţi face guvernare pro-europeană cu PAS şi PPDA care spun că nu vor face alianţă cu PDM?

- Eu dacă aş fi în opoziţie în locul lor, tot aşa aş spune până în alegeri. Ar fi sinucidere politică pentru un partid de opoziţie să spună că va face alianţă cu partidul de la guvernare. Ce opoziţie ar mai face PAS şi PPDA dacă ar admite măcar o alianţă cu PDM înainte să între în alegeri? Şi-ar pierde automat o parte din electorat. Deci, ei fac corect politic când spun că nu vor face alianţă cu PDM. Ce va fi după alegeri, deja haideţi să nu anticipăm, să vedem rezultatele şi să discutăm atunci. La acest moment avem partide de opoziţie şi partide de la guvernare, ele nu trebuie amestecate pentru că riscăm să inducem confuzie în rândul electoratului şi asta ar fi în dezavantajul partidelor de dreapta.

Ce vreau doar să remarc acum, e poziţia foarte salutabilă a unor reprezentanţi ai diplomaţiei occidentale, acreditaţi în Republica Moldova, care au venit cu un mesaj în care conturează o perspectivă comună pentru partidele democrate şi pro-europene, imediat după alegerile parlamentare din toamnă.

- După alegerile din Chişinău, unii din opoziţie au spus că în urma rezultatelor s-a văzut că PSRM e avantajat în cazul mixtului. Vor fi socialiştii principalii beneficiari ai sistemului mixt de vot?

- Alegerile generale nu se desfăşoară în Chişinău, dar în toată ţara. Am avut 10 -12 localităţi în care am avut alegeri anticipate în ultimele luni, în toate socialiştii au pierdut! Asta arată că, dimpotrivă, alegerile pe circumscripţii îi dezavantajează pe socialişti. La fel se va întâmpla şi în Chişinău, socialiştii nu vor avea nici pe departe scorul din alegerile recent încheiate. Din nou, ca şi în cazul altor speculaţii, unii se pronunţă înainte pe chestiuni care ţin mai mult de imaginaţie, de neînţelegerea unor lucruri, decât de realitate. Pe urmă vine realitatea şi ii pune cu picioarele pe pământ.

Eu înţeleg că unora nu le place mixtul pentru că nu au filiale în teritoriu, nu au oameni în ţară, au echipă doar în Chişinău. Dar alegerile generale sunt pentru toată ţara, ele trebuie să aducă în Parlament oameni din întreaga ţară, nu doar oameni din Chişinău. Ce reprezentativitate are un partid care are doar echipă în Chişinău? Are strict o reprezentativitate locală şi atât. Dar în Parlament trebuie să fie reprezentate toate raioanele ţării, toate categoriile de populaţie, regiunile etc. Mixtul exact asta face, ajută ca în Parlament să vină oameni reprezentativi din fiecare raion, nu doar cei din Chişinău, puşi pe liste de partide. Cetăţenii au posibilitatea să-şi trimită în Parlament reprezentanţi locali, pe care îi cunosc şi în care au încredere. Chişinăul nu poate să deţină un monopol asupra politicii moldoveneşti.

- Recent aţi venit dintr-o vizită în SUA, anterior aţi fost la Londra. Care este motivul acestor vizite? Vă întreb pentru că înainte nu prea făceaţi astfel de vizite. Căutaţi susţinere acolo sau ce anume vă face să mergeţi?

A fost o greşeală în trecut că nu am avut o agendă externă mai consistentă şi am lăsat să comunice alţii despre PDM sau chiar despre mine. De când am devenit preşedinte al PDM am schimbat această abordare şi avem un program extern bine structurat, am început să comunicăm mai activ cu partenerii noştri externi şi am constatat cât de important este acest lucru. Ei doresc să cunoască opinia fiecărui partid important, să aibă informaţii cât mai echilibrate despre ceea ce se întâmplă la noi în ţară. Şi vă spun că nu de puţine ori, după discuţiile avute şi argumentele prezentate, s-au schimbat anumite păreri care erau formate strict pe speculaţii sau informaţii eronate, furnizate de unii politicieni din Moldova. Deci mi-am propus să merg ori de câte ori e posibil să mă întâlnesc cu partenerii noştri externi, o fac săptămânal şi în Chişinău, în întâlniri cu reprezentanţi ai corpului diplomatic. Este o schimbare importantă pe care PDM a făcut-o, manifestând o deschidere mai mare spre comunicare, şi pe extern, şi în interiorul ţării, în relaţia cu cetăţenii.
 
Articolul în original aici