În perioada 6-8 februarie, liderul fracțiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, în calitate de copreședinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST), a efectuat o vizită de lucru la Parlamentul European, Bruxelles.

Vizita se înscrie în obiectivul strategic de integrare europeană și realizare a planul de acțiuni asumat odată cu preluarea copreșidenției instituției de colaborare interparlamentară dintre UE și statele membre ale Parteneriatului Estic.

La încheierea vizitei, Marian Lupu a declarat că aceasta a fost una de succes atât din punct de vedere al intensității agendei, fiind organizate 15 întrevederi cu oficiali europeni, cât și a conținutului subiectelor discutate, dar și a reacției colegilor din Parlamentul European la propunerile care le-a înaintat.

La Bruxelles, Marian Lupu s-a întâlnit cu Rebecca Harms, copreședinta AP EURONEST din partea Parlamentului European; Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European; Ryszard Czarnecki, vicepreședinte al Parlamentului European;
Sergei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni ș.a..

Discuțiile au avut un caracter constructiv și eficient, Marian Lupu primind   asigurări de susținere și implicarea a colegilor europeni în promovarea unui dialog mai eficient între parlamentele statelor membre ale Parteneriatului Estic și Parlamentul European.

De asemenea, s-a convenit intensificarea acțiunilor în cadrul EURONEST și introducerea pe agendă a unor subiecte importante ce țin de colaborarea europeană, pe plan politic, economic, social, apărare și securitate, societate civilă și drepturile omului.

Din acțiuni concrete, Marian Lupu a propus următoarele:

  1. Să fie organizată o ședință a Comisiei de Externe (AFET), dedicată anume Parteneriatului Estic, unde să fie discutate liniile strategice de colaborare, decizii și acțiuni concrete de susținere a parcursului european a statelor Parteneriatului Estic.
    2. Să fie organizate audieri pe seama Parteneriatului Estic, în cadrul ședinței plenului Parlamentului European.
    3. Am propus ca subiectele EURONEST să fie discutate la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles ce urmează să se desfășoare la sfârșitul acestui an.
    4. Să fie inițiate discuții  în cadrul EURONEST pe subiectul Acordurilor de Asociere cu UE, ale statelor semnatare(Republica Moldova, Ucraina și Georgia). Aceste discuții nu vor căpăta o formă instituțională separată în cadrul EURONEST, dar vor fi o parte a agendei discuțiilor anume în procesul de implementare a Acordurilor de Asociere, schimb de experiență și progres comun în procesul nostru de integrare europeană.
    5. Inițierea dialogului cu Belarus anume pe filiera de colaborare parlamentară EURONEST.

Fiind la Bruxelles, Marian Lupu a pus pe ordinea de zi și discuții ce țin de Republica Moldova și procesul nostru de integrare europeană, reconfirmând continuitatea parcursul european, care este garantat de către Parlament și Guvern.