Primul ministru și prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip a anunțat astăzi că formațiunea social democrată a făcut o evaluare la zi a agendei de soluții economice a Guvernului. Liderul democrat a spus că agenda de măsuri prioritare este una foarte consistentă, cu impact asupra mai multor categorii sociale.

În acest sens, premierul Pavel Filip a menționat că în luna aprilie se vor resimți noi efecte ale refomei pensiilor, respectiv va fi prezentat Programul Prima Casă, destinat tinerilor care doresc să-și cumpere locuințe în condiții avantajoase. Informațiile au fost oferite în cadrul briefingului susținut după ședința săptămânală a conducerii Partidului Democrat din Moldova.

Pavel Filip a precizat că ședința PDM s-a axat pe agenda soluțiilor economice promovate de guvern și a afirmat că este nevoie de o „susținere solidă” a majorității parlamentare și a partidului. „Toată lumea vorbește despre reforme în Republica Moldova – mă refer și la cei din opoziție, care spun că reformele sunt foarte importante, după care merg și se întâlnesc cu oamenii și ne critică pentru reformele care au fost pornite”, a declarat prim-vicepreședintele Pavel Filip. El a mai afirmat, în acest context, că le-a solicitat colegilor din PDM să comunice mult mai consistent în toată țara cu privire la măsurile promovate de guvern.

Prim-vicepreședintele PDM i-a informat de asemenea pe colegii democrați despre ultimele discuții care au avut loc cu FMI și despre măsurile care decurg din Acordul cu FMI semnat anul trecut în noiembrie. El a subliniat că va fi aprobat la Guvern un Document de dezvoltare economică, prin care va fi actualizată Strategia Națională de Dezvoltare 2020. În cadrul ședinței PDM s-au abordat și teme sociale, Pavel Filip informând despre preocuparea privind un subiect la zi, anume promovarea prin internet a unor atitudini distructive și a suicidului în rândurile adolescenților și tinerilor. „Se iau toate măsurile pentru ca acest fenomen să nu ia amploare”, a asigurat premierul în cadrul briefingului de presă. În context, premierul a întărit faptul ca toată societatea trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, inclusiv mass-media și societatea civilă, mai ales la nivelul comunicării publice.

În altă ordine de idei, Pavel Filip a amintit că reforma administrației publice s-a aflat de asemenea în atenția PDM:  „Suntem pe ultima sută de metri pentru a avea aprobarea politică și a porni această reformă”, adăugând că deja s-a început pe elemente separate, precum unificarea serviciilor publice. El a anunțat că se va crea Agenția de Servicii Publice, care va grupa activități ale mai multor instituții actuale.

Premierul a anunțat în cadrul briefingului și indexarea pensiilor de la 1 aprilie. Referindu-se la discuția despre Programul Prima Casă, Pavel Filip a subliniat că este un program social foarte important: „Mai avem de lucrat la el, mai avem de coordonat și cu cei de la FMI, dar spre sfârșitul lunii aprilie vom avea un proiect elaborat în acest sens”. Pavel Filip a spus că statul va garanta creditul celui care vrea să cumpere o locuință, adăugând că prima plată (avansul) va fi mică, iar dobânda va fi avantajoasă.

În final, Premierul a insistat că măsurile Guvernului trebuie „foarte bine comunicate” și a declarat că le-a cerut inclusiv deputaților partidului care merg în teritoriu să vorbească mai mult cu cetățenii despre activitatea guvernamentală.

Video: