Partidul Democrat din Moldova va analiza cu toată deschiderea și interesul recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral tocmai pentru că își dorește să primească această expertiză tehnico-juridică, în așa fel încât inițiativa să fie una în acord cu standardele internaționale în materie electorală. Declarația a fost făcută de președintele PDM Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal de după ședința conducerii formațiunii, liderul democrat ținând să facă anumite precizări pe acest subiect, dată fiind existența multiplelor speculații lansate de unii politicieni.

”Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că vom trata cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneția. Urmează să avem mai multe consultări pe intern, dar și în extern, după ce primim recomandările și să găsim formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral să fie făcută în concordanță deplină cu recomandările juriștilor Comisiei de la Veneția”, a declarat Vlad Plahotniuc. 

În același timp, președintele PDM și-a exprimat regretul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri, care își demonstrează afilierea politică, luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputații. ”Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie și dreptul de a și-o manifesta așa cum doresc, însă nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă și să aibă pretenția că îi reprezintă pe toți moldovenii, atâta vreme cât în realitate s-a văzut că reprezintă un grup foarte mic de cetățeni. Oamenii vor să știe ce persoane trimit în Parlament și vom merge mai departe să aducem această schimbare”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect important discutat astăzi în ședința partidului a fost legat de inițiativa PDM privind securizarea spațiului informațional față de vulnerabilitățile din exteriorul țării prin eliminarea propagandei promovate prin intermediul televiziunilor străine retransmise în Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens urmează să fie depusă astăzi la Parlament. Liderul PDM a evidențiat că este prioritar să fie găsite soluțiile interne adecvate pentru a proteja cetățenii de dezinformarea externă. „Republica Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer în special la anumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Federația Rusă. Foarte des acest conținut are elemente grave de defăimare la adresa țării noastre, dar și a partenerilor noștri de dezvoltare din Uniunea Europeană sau din Statele Unite ale Americii. Sunt vehiculate multe informații false, pe care nimeni nu le poate dezminți zi de zi, pentru că volumul e uriaș și foarte abil ambalat”, a argumentat Vlad Plahotniuc.

Potrivit liderului PDM, această inițiativă va avea efect asupra tuturor televiziunilor care retransmit programe informative din exterior, indiferent de ponderea lor, de fondatori sau alte elemente de acest gen. În același timp, inițiativa care urmează a fi dezbătută nu prevede închiderea unor televiziuni retransmise pe teritoriul țării noastre, ci eliminarea doar a programelor informative prin care se desfășoară această propagandă. ”Obiectivul nostru nu este de a elimina emisiunile produse în afara țării și îndrăgite de moldoveni. Televiziunile le vor putea retransmite în continuare ca și până acum. Accentuez că singurele programe unde vor avea loc modificări sunt cele cu caracter informativ”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a prezentat la rândul său câteva elemente din proiectul de lege propus de PDM. El a precizat că această temă a propagandei externe nu există doar în Moldova, ci în mai multe țări europene, fiind publicate studii de către Parlamentul European, de către Consiliul Europei. Și societatea civilă din Republica Moldova a abordat subiectul prin rapoarte care arată clar tendințe de dominație informațională din partea unor forțe externe.

Prevederea esențială a proiectului este că se permite transmisia și retransmisia posturilor TV și radio străine care conțin emisiuni informative, politice și cu caracter militar doar din țările membre UE, SUA și Canada sau țările care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Proiectul stabilește sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile legii în formă de amenzi, inclusiv până la retragerea licenței de emisie în cazul în care se va încălca repetat prevederea legală. S-au stabilit și termene de judecată scurte, de până la 30 zile, pentru ca justiția să se pronunțe cât mai rapid dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.

”Proiectul va intra în cel mai scurt timp în procedura dezbaterilor parlamentare. Sperăm că și alți colegi din parlament, inclusiv din opoziția pro-europeană, vor susține această inițiativă și vom reuși să ne apărăm spațiul informațional”, a spus Candu.

În cadrul aceluiași briefing, Ministrul Economiei Octavian Calmîc a vorbit despre perspectivele de creștere economică în Republica Moldova, subliniind că în urma estimărilor pentru primele 4 luni ale acestui an se constată evoluții pozitive. Ministrul Economiei a mai menționat creșterea veniturilor la bugetul statului cu peste 16% față de perioada similară a anului trecut, însumând cca 16 mlrd de lei, dar și avântul exporturilor, care s-au majorat cu peste 26%. Salarial mediu nominal din economia naţională a constituit 5218,9 lei – în creștere cu 11,3% faţă de perioada similară a anului 2016. În termeni reali salariul s-a majorat cu 6,7%. De asemenea, valoarea medie a pensiei lunare la 1 aprilie 2017 a fost de 1354,75 lei și s-a majorat cu 16,3% față de aceeași dată a anului 2016 în termeni nominali.