Partidul Democrat din Moldova va menține în continuare guvernarea pro-europeană, respectând decizia luată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliția majoritară.

Anunțul a fost făcut de președintele PDM Vlad Plahotniuc după ședința săptămânală a formațiunii, la care acest subiect a fost pus în discuție din perspectivă politică, dar și din perspectivă organizatorică, astfel încât activitatea Guvernului să se poată desfășura în cele mai bune condiții în continuare. 

”Reafirm: coaliția funcționează în continuare. Chiar ieri au fost discuții cu deputații actualei coaliției, iar Guvernul are un puternic mandat politic și o susținere externă fermă să facă reforme în continuare și să implementeze programul de guvernare”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În privința deciziei de vineri a liberalilor, Vlad Plahotniuc a spus că nu o critică și nu o judecă, subliniind că în această perioadă a existat un parteneriat politic foarte bun cu colegii liberali. ”Chiar și cu PL în afara coaliției, sper că vom colabora politic în continuare pe proiectele benefice pentru țară și pentru oameni”, a adăugat președintele PDM.

Vorbind despre această decizie a PL, Vlad Plahotniuc a desprins două posibile motive: unul ar putea fi factorul emoțional, iar altul - o dorință a liberalilor de a-și reface forțele în opoziție în perspectiva participării la alegerile din 2018. Președintele PDM a mai opinat că ceea ce se întâmplă în zona combaterii corupției nu trebuia să determine plecarea PL din coaliție, iar actul de justiție și argumentările trebuie să se facă în interiorul sistemului de justiție și nu în interiorul partidelor sau al coalițiilor politice. De aceea, Partidul Democrat înclină să creadă că liberalii au utilizat evenimentele de la Primărie ca pretext pentru un pas politic strategic - acela de a pleca de la guvernare și a intra în opoziție. În contextul unei perioade foarte solicitante și dificile pentru guvernare, acest pas, în opinia liderului PDM, oferă liberalilor un anumit confort politic și le permite să aibă o evoluție mai bună până în alegeri, fiind scutiți de necesitatea implicării în realizarea unor reforme care ar implica anumite costuri politice.

În același timp, liderul democrat a reiterat decizia fermă a PDM de a-și asuma  aceste costuri politice și va face reformele la care s-a angajat până la capăt. ”Vom demonstra că reformele se pot face nu doar cu costuri politice, dar și cu beneficii sociale. Oamenii vor simți beneficiile reale ale acestor reforme”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a venit în continuare cu câteva precizări despre acele decizii organizatorice care se vor lua la Guvern. Potrivit premierului, în ședința de miercuri a Guvernului vor fi desemnați viceminiștri pentru funcțiile vacante. El a precizat însă că nu vor fi numiți miniștri noi, pentru că săptămâna viitoare va fi propus spre aprobare proiectul de lege privind reforma Guvernului, dorindu-se curând prezentarea directă a noii structuri și a noii componențe a Guvernului.

Premierul a spus că regretă plecarea de la guvernare a colegilor din PL și le-a adus mulțumiri pentru activitatea din Guvern. ”Au fost inițiate proiecte și reforme importante, pe care le vom duce până la capăt”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a mai vorbit despre o nouă inițiativă care urmează să fie prezentată pentru discuții publice - proiectul Prima Casă, care vine să ofere tinerilor posibilitatea de a-și procura o locuință. ”În urma analizelor pe care le avem, constatăm că tinerii pleacă peste hotare în mare măsură din cauză că nu văd perspective de a-și cumpăra o locuință. Este un proiect la care țin mult și sunt încrezut că va fi unul de succes”, a declarat premierul Filip. Astfel, odată cu aprobarea proiectului, tinerii vor avea posibilitatea de a-și procura o locuință achitând inițial o contribuție proprie redusă, restul costului urmând să fie acoperit dintr-un credit bancar pe o perioadă lungă, credit garantat parțial de către stat.