Rezoluția Congresului VIII al Partidului Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova înregistrează un bilanț pozitiv în cei 4 ani care au trecut de la precedentul Congres al formațiunii.

Constatăm cu mândrie că PDM a înregistrat progrese politice clare, fiind astăzi principalul partid de guvernare și principalul partid la nivelul administrației publice locale.

Suntem conștienți de marile responsabilități pe care le avem în această perioadă și suntem deplin angajați în efortul de a asigura o bună guvernare în Republica Moldova pe baza orientării noastre pro-europene.

Prin urmare:

 1. PDM își reafirmă sprijinul puternic pentru Guvernul Republicii Moldova. Este evident că acest guvern a avut rezultate bune pentru țară în plan economic, în plan social, în planul relațiilor externe. Continuarea dezvoltării țării cu actualul guvern și cu actuala majoritate parlamentară reprezintă soluția corectă pentru Moldova.

   

 2. PDM apreciază măsurile sociale luate de Guvern de la începutul acestui an încoace. Fie că este vorba despre majorarea salariului minim, despre reducerea prețurilor la gaze, la electricitate sau la medicamente, despre creșterea salariilor în medicină și educație sau despre alte măsuri de sprijin pentru cetățeni, este evident că activitatea guvernamentală a contribuit la îmbunătățirea traiului pentru moldoveni și a ferit țara de crize sociale grave.

   

 3. PDM salută faptul că Moldova va înregistra în acest an o creștere economică estimată la peste 3%. Acest lucru este în mod cert meritul guvernului, care a stimulat activitatea economică și a luat măsurile necesare pentru a reda încrederea companiilor și cetățenilor în economia națională. PDM cere să fie făcute eforturi mai mari pentru ca această creștere economică, precum și creșterea prognozată pentru anul viitor, să se regăsească în buzunarele cetățenilor.

   

 4. PDM consideră că 2016 a fost un an al reformelor importante pentru Republica Moldova. Îmbunătățirea legislației în domeniul financiar-bancar, reforma procuraturii sau reforma pensiilor sunt realizări sectoriale remarcabile, care reașează pe baze solide sisteme cheie în stat. Solicităm Guvernului și Parlamentului să continue reformele în 2017, în condițiile în care PDM va continua să asigure fără ezitări sprijinul ncesar.

   

 5. PDM militează pentru vectorul european al Republicii Moldova, cu obiectiv final aderarea țării la Uniunea Europeană. Considerăm că drumul european reprezintă singura soluție pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Opțiunile privind alți vectori de politică externă sunt nerealiste.

   

 6. PDM îndeamnă instituțiile statului, în primul rând Parlamentul și Guvernul, să continue eforturile pentru implementarea deplină a Acordului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană. Acest Acord a dat roade bune și va continua să dea roade bune.

   

 7. PDM face un apel către toate forțele politice parlamentare și extraparlamentare și către toate organizațiile societății civile care se declară susținătoare ale vectorului european să se unească în explicarea beneficiilor apropierii țării de UE. Pozițiile diferite pe temele de politică internă nu trebuie să ne împiedice să exprimăm viziunea comună pro-europeană, în așa fel încât să consolidăm în rândurile publicului o majoritate consistentă pentru vectorul european.

   

 8. PDM se declară în favoarea întăririi legăturilor economice ale Moldovei cu țările din CSI. Ne exprimăm speranța că progresele făcute în relațiile comerciale cu Federația Rusă vor continua, în așa fel încât accesul produselor moldovenești către această piață să nu fie îngrădit.

   

 9. PDM salută refacerea legăturilor Moldovei cu partenerii de dezvoltare prin semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, prin deblocarea finanțărilor de la Banca Mondială, Uniunea Europeană și Guvernul României. Cerem Guvernului Republicii Moldova să ia absolut toate măsurile necesare pentru ca împrumuturile și granturile care au fost sau vor fi primite să fie folosite în mod corect și transparent, pentru modernizarea țării și creșterea nivelului de trai al cetățenilor. 

   

 10. PDM a luat act de voința cetățenilor Republicii Moldova în alegerile prezidențiale din acest an și își exprimă disponibilitatea de a colabora conform Constituției cu președintele nou ales al țării. Reafirmăm totodată faptul că instituția de bază a democrației noastre este Parlamentul, iar orice decizie majoră de politică internă și externă rămâne a fi luată de către Parlament. Orice deviere a președintelui ales de la obiectivele interesului național va fi amendată de către PDM.

   

 11. PDM se pronunță pentru continuarea discuțiilor privind reunificarea țării în formatul 5+2 și pentru măsuri concrete de creștere a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În același timp, PDM avertizează asupra abordărilor pripite în dosarul transnistrean. Atragem ferm atenția că soluția federalizării este contrară interesului național și prin urmare inacceptabilă.

   

 12. PDM se opune categoric tendințelor unor forțe politice de a destabiliza țara prin declanșarea de alegeri anticipate. Acest guvern trebuie să-și ducă mandatul la capăt, iar alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, la sfârșitul anului 2018.

   

 13. PDM reiterează poziția de susținere a neutralității Republicii Moldova și afirmă că ea slujește cel mai bine intereselor de securitate națională. În paralel, PDM consideră binevenit dialogul la nivel militar cu Vestul și cu Estul. În opinia noastră, Moldova nu trebuie să aibă adversari și nu are voie să refuze contactele cu nicio putere politică și militară regională sau globală.

   

 14. PDM susține acordarea unui sprijin mai mare pentru agricultură și pentru satul moldovenesc. Considerăm absolut necesară majorarea considerabilă a fondului de subvenționare a agriculturii pentru anii care vin, precum și dirijarea de resurse suplimentare substanțiale pentru proiectele de infrastructură rurală și de creare a locurilor de muncă în mediul rural.   

   

 15. PDM vrea întărirea legăturilor țării cu diaspora, dar mai ales sporirea eforturilor pentru a-i determina pe moldovenii de peste hotare să revină acasă. Știm că aceste eforturi vor da mai multe roade dacă vom dezvolta mai repede țara, dacă vom crea locuri de muncă mai bine plătite acasă, în Moldova.

   

 16. PDM va continua demersurile pentru reforma internă a partidului. Dezbaterile organizate în acest an în diferite raioane ale țării au oferit multe idei valoroase pentru modernizarea partidului, idei pe care le vom pune în practică în perioada următoare. Susținem de asemenea reformarea întregii clase politice moldovenești, proces la care și PDM își propune să contribuie.

   

 17. PDM își va întări legăturile cu partidele partenere din Internaționala Socialistă și Partidul Socialiștilor Europeni. Vom fi participanți activi la dezbaterile social-democrației contemporane și vom continua să adaptăm soluțiile social-democrate în scopul rezolvării problemelor societății moldovenești.

 

Chișinău, 24 decembrie 2016