Демократическая партия Молдовы

Пресс-релиз

26 February 2020

Fracţiunea PDM solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru prevenirea infectării şi răspândirii Coronavirusului

Fracţiunea PDM solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru prevenirea infectării şi răspândirii Coronavirusului

Ministrul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Viorica Dumbrăveanu a informat astăzi fracţiunea PDM despre măsurile întreprinse de Guvern pentru prevenirea infectării şi răspândirii Coronavirusului de tip nou.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de infecţie cu Coronavirus, iar situaţia epidemiologică actualmente este sub control. Instituţiile medicale sunt pregătite pentru a acorda asistenţa medicală necesară, iar numărul de locuri în spitale va fi suplimentat în caz de necesitate. Totodată, au fost pregătite şi lansate spoturi video pentru informarea cetăţenilor care vor fi difuzate în transportul public municipal şi la posturile TV, dar şi expediate sms-uri informative.

La punctele de trecere a frontierei se efectuează screening-ul cu termometrele digitale, iar persoanele sunt informate despre măsurile de precauţie şi recomandările OMS privind prevenirea infectării cu Coronavirus de tip nou. La fel, cetăţenii reveniţi din ţările în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu COVID-19 completează fişele de anchetă epidemiologică, în care sunt prezentate datele personale, pentru a fi monitorizaţi de medicul de familie la domiciliu.

Deputaţii democraţi au solicitat Guvernului să asigure cooperarea eficientă între autorităţile publice locale şi centrale. Totodată, Comisiile locale de urgenţe urmează să se întrunească regulat şi să aplice recomandările Comisiei Naţionale în Sănătate şi ale OMS.

Printre recomandările formulate de deputaţii democraţi se mai numără: îmbunătăţirea comunicării publice şi informarea adecvată a populaţiei despre măsurile de precauţie şi de igienă, asigurarea numărului necesar de locuri şi cadre medicale în instituţiile de sănătate şi a securităţii farmaceutice.