Democratic Party of Moldova

Press release

30 November 2022

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT EUROPEAN CERE MAJORAREA SALARIULUI MINIM LA 5000 LEI

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT EUROPEAN CERE MAJORAREA SALARIULUI MINIM LA 5000 LEI

 În contextul discutării proiectului Hotărârii de Guvern de stabilire a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2023, Partidul Social Democrat European(PSDE) declară următoarele:

  1. Creşterea propusă prin majorarea cuantumului salariului minim până la 4000 de lei (faţă de 3500 de lei cât este în prezent) nu asigură dreptul lucrătorilor la o remuneraţie echitabilă, suficientă să asigure un nivel de trai decent pentru ei şi familiile lor.
  2.  Rata anuală a inflaţiei constituie, conform datelor BNM, circa 34% în trimestrul III al anului curent. Avem servicii mai scumpe, preţuri în creştere şi scădere continuă a capacităţii de cumpărare a oamenilor. De aceea, creşterea nivelului salariului minim cu doar 14,3% nu numai că nu acoperă nici pe departe creşterea indicelui preţurilor de consum, dar reprezintă un afront adus oamenilor muncii.
  3. PSDE solicită, susţinând partenerii sociali, majorarea salariului minim pe ţară în conformitate cu prevederile Cartei sociale europene revizuite şi a Directivei UE 2022/2041 a Parlamentului european şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Astfel, acesta ar trebui să fie în mărime de 50% din salariu mediu, prin utilizarea salariului mediu lunar prognozat şi stabilirea acestuia în mărime de 5000 de lei începând cu ianuarie 2023.
  4. PSDE consideră că este imperios necesară susţinerea de către Guvern a stabilirii de la 1 ianuarie 2023 a salariului minim de 5000 de lei, identificând resursele financiare necesare pentru salariaţii din sectorul bugetar. Acest lucru ar permite salariaţilor să depăşească, cel puţin parţial, problemele financiare existente în situaţie de criză.