Democratic Party of Moldova

Press release

25 November 2022

Partidul Social Democrat European condamnă acţiunile ilegale împotriva Preşedinţilor raioanelor Căuşeni şi Leova. Cerem respectarea voinţei cetăţenilor şi a legilor ţării

Partidul Social Democrat European condamnă acţiunile ilegale împotriva Preşedinţilor raioanelor Căuşeni şi Leova. Cerem respectarea voinţei cetăţenilor şi a legilor ţării

 În cele mai frumoase tradiţii ale „statului capturat", guvernarea dă dovadă de cel mai înalt grad de perfidie şi ipocrizie, atunci când la nivel naţional declară exponenţii unor partide - hoţi şi criminali, iar la nivel local, votează alături de reprezentanţii acestor partide pentru demiterea ILEGALĂ a Preşedinţilor de raion ai Partidului Social Democrat European(PSDE).

Din acţiunile reprezentanţilor partidului de guvernare la Căuşeni şi Leova, se poate observa cum printr-un nihilism juridic grosolan, guvernarea actuală, PAS cu PAS, demolează statul de drept.

În condiţiile în care Legea 436/2006 stabileşte în mod imperativ că revocarea din funcţie a preşedintelui de raion se poate dispune doar cu votul a cel puţin două treimi din numărul total de consilieri, în niciun caz cu o majoritate simplă! Noua majoritate încropită în raionul Leova, noaptea, ca hoţii, a decis să-şi adjudece funcţia râvnită printr-o fraudă legală.

Ultima dispoziţie a CSE din 17 noiembrie, potrivit căreia, prin derogare de la lege, nu se pot suspenda actele de eliberare din funcţie a demnitarilor publici, a servit drept catalizator al acţiunilor care au loc concertat în mai multe raioane - demiteri ilegale, care să nu poată fi suspendate de către instanţe judecătoreşti, astfel încât această stare să se perpetueze până la următoarele alegeri locale generale.

Acum au devenit clare adevăratele scopuri pe care le-a urmărit CSE în frunte cu premierul Gavriliţa – reformatarea conducerii raioanelor.

Regretăm şi condamnăm acest act mişelesc al partidului care a venit la guvernare cu lozinci despre edificarea statului de drept, iar în realitate calcă în picioare legile ţării şi compromite integrarea europeană!

Partidul Social Democrat European face apel la CALM, la partenerii externi ai Republicii Moldova, la ambasadorii SUA şi UE în ţara noastră, să facă uz de autoritatea lor pentru a descuraja guvernarea de la asemenea acţiuni anti-democratice!

Vom uza de toate instrumentele legale pentru a apăra valorile social-democrate! Vom lupta pentru respectarea voinţei cetăţenilor din raioanele Căuşeni şi Leova, care este direct viciată prin demiterea absolut ilegală a colegilor noştri!