Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

24 February 2019

PDM a sesizat CEC despre faptul că PSRM oferă bani pentru participarea la votare în secţiile constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului

PDM a sesizat CEC despre faptul că PSRM oferă bani pentru participarea la votare în secţiile constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului

Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că, în ziua alegerilor din 24 februarie 2019, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova oferă  bani pentru participarea la votare în secţiile constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului.

În acest sens, am fost sesizaţi de către cetăţeni, că exponenţii PSRM oferă bani alegătorilor din localităţile amplasate în stânga Nistrului pentru a vota pentru concurentul electoral respectiv.

Considerăm că este o ilegalitate gravă, dat fiind că, potrivit Codului electoral, concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani sau alte bunuri materiale în schimbul votului.

Mai mult ca atât, încălcările admise se încadrează şi în componenţa infracţiunii stabilite de Codul penal.

Considerăm inadmisibilă încălcarea legislaţiei electorale de către participanţii la alegerile parlamentare şi solicităm Comisiei încadrarea acţiunilor ilegale ale concurentului electoral Partidul Socialiştilor din Republica Moldova prin prisma legislaţiei electorale, cu aplicarea răspunderii juridice stabilite de art. 75 din Codul electoral.

Respectiv, solicităm sesizarea organelor de drept în vederea examinării sub prisma componenţei de infracţiune stabilită de Codul penal.