11 June 2021

PDM, întrevedere cu Misiunea preelectorală a APCE: Nu vom permite exercitarea presiunilor asupra primarilor democraţi

Vicepreşedintele PDM, Monica Babuc, a avut astăzi o întrevedere cu membrii Misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE).

Dna Babuc a salutat decizia APCE de a observa alegerile parlamentare anticipate din ţara noastră, apreciind cooperarea şi expertiza oferită de Consiliul Europei. Referindu-se la mersul campaniei electorale, vicepreşedintele PDM a atenţionat asupra cazurilor de intimidare a primarilor democraţi din Ştefan Vodă şi din alte raioane, pe numele cărora au fost făcute mai multe interpelări din partea PSRM. „Nu vom permite exercitarea presiunilor asupra primarilor democraţi. Astfel de metode sunt inadmisibile într-un stat de drept şi nu pot asigura o campanie electorală corectă”, a spus deputata PDM.

Monica Babuc a exprimat, de asemenea, îngrijorarea Partidului Democrat în legătură cu riscurile pe care le comportă deschiderea secţiilor de votare în comuna Corjova, Dubăsari, şi municipiul Bender. Riscurile şi ameninţările sunt evaluate prin prisma imposibilităţii candidaţilor electorali de a o organiza o campanie electorală în regiunea transnistreană, de a transmite materiale electorale, de a asigura integritatea birourilor electorale şi al Registrului electronic al alegătorilor, dar şi documentarea eventualelor incidente, însoţite de asigurarea ordinii de drept şi publice. Asupra existenţei acestor riscuri PDM a informat şi Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Monica Babuc a menţionat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în realizarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la CoE şi speră că se va avansa în vederea încheierii procedurii de monitorizare a ţării noastre de către APCE. Dna Babuc a accentuat că în viitorul Parlament Partidul Democrat va avea un rol decisiv în crearea unei majorităţi proeuropene şi în asigurarea parcursului european al ţării noastre.