Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

12 July 2017

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit în Statele Unite cu şeful PNUD, Achim Steiner

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit în Statele Unite cu şeful PNUD, Achim Steiner

O delegaţie moldoveană în frunte cu preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a avut marţi, la New York, o întâlnire cu Administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, în cadrul căreia s-a discutat despre realităţile socio-politice şi stadiul reformelor din ţara noastră. Din delegaţia PDM au mai făcut parte vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, ministru al Justiţiei, dar şi delegatul PDM în Guvern pe domeniul reformelor economice, Vitalie Iurcu, vice-ministru al Economiei.

Liderul democrat a arătat că actuala guvernare este ferm angajată pe calea reformelor, care au ca efect modernizarea ţării. În acest sens, Vlad Plahotniuc a menţionat că una dintre primele măsuri luate de actuala guvernare a fost asumarea unei Foi de parcurs în colaborare cu partenerii europeni, document care a inclus o serie de reforme ambiţioase.

Potrivit preşedintelui PDM, prin aplicarea acestor reforme s-au realizat progrese în mai multe domenii, iar acestea au fost deja apreciate de partenerii externi ai Republicii Moldova. ”Am reuşit într-un an şi jumătate să punem în aplicare reforme pe care alte guvernări nu au reuşit să le facă nici într-un mandat întreg. Datorită acestor măsuri, am reuşit să stabilizăm ţara şi să creştem economia, iar aceste lucruri au fost privite pozitiv de partenerii noştri externi, dar şi de instituţiile financiare internaţionale”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, preşedintele PDM a apreciat programele dezvoltate de PNUD în ţara noastră, dar şi profesionalismul echipei PNUD din Moldova, condusă de Dafina Gercheva, pledând totodată pentru consolidarea acestor programe. ”Actuala majoritate parlamentară are toată deschiderea pentru a susţine programele PNUD în Republica Moldova. Aceste programe sunt în beneficiul moldovenilor şi îmi exprim speranţa că vom putea avansa în implementarea lor”, a menţionat liderul PDM.

Despre importanţa proiectelor comune cu PNUD a vorbit şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, care a arătat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea unor programe comune pe platforma Departamentului Instituţiilor Penitenciare din ţara noastră. El a subliniat buna colaborare cu această organizaţie în elaborarea strategiei de reformare a justiţiei, dezvoltarea Institutului Naţional de Justiţie, dar şi în domeniul apărării drepturilor omului, de exemplu, în privinţa incluziunii persoanelor cu dizabilităţi şi prevenirea discriminării.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu a menţionat interesul ţării noastre în sprijinirea noului proiect de eficientizare energetică. “Vrem să reducem costurile la energie. Proiectul este elaborat  în parteneriat cu PNUD şi Banca Europeană de Investiţii şi presupune  eficientizarea consumului energetic atât în sectorul public, cât şi cel rezidenţial”, a spus Vitalie Iurcu.

La rândul său, şeful PNUD a apreciat efortul guvernării de la Chişinău în promovarea agendei de reforme şi a încurajat autorităţile ţării noastre să continue pe acest drum. Achim Steiner a arătat că PNUD va sprijini în continuare programe umanitare pentru creşterea nivelului de trai şi susţinerea comunităţilor locale din Moldova.

Tot marţi, delegaţia PDM a vizitat sediul incubatorului global de afaceri “1776”, o iniţiativă rezultată din programul Startup America, lansat în 2011 de fostul preşedinte american Barack Obama pentru a sprijini mediul de afaceri.

Vlad Plahotniuc şi echipa care l-a însoţit s-au întâlnit cu Rachel Haot, şefa biroului din New York al “1776”, care le-a spus că acest incubator a reuşit în doar 4 ani să ofere sprijin pentru înfiinţarea şi activitatea a circa 1.500 de companii.

Preşedintele PDM s-a arătat interesat de acest model de a construi afaceri şi a adresat invitaţia ca firmele americane – mai noi sau mai vechi – să investească în Moldova. „Am văzut aici cum colaborează mediul politic, mediul de afaceri, administraţiile locale pentru a susţine noile companii. Colaborarea dintre diverse structuri susţine creativitatea şi iniţiativa, dând un imbold dezvoltării diverselor domenii – medicină, informatică, educaţie, transport şi multe altele. Am transmis de asemenea mesajul că ţinem uşile larg deschise pentru investitorii americani în Moldova, inclusiv în sectorul IT. Există deja diverse facilităţi pentru investitori, dar suntem gata să acordăm şi alte facilităţi. Merită într-adevăr să investească în Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, Vitalie Iurcu a declarat că pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul donatorilor străini, a fost creat un incubator IT, care să ajute la dezvoltarea afacerilor în acest domeniu. Mai mult, a precizat Iurcu, autorităţile de la Chişinău intenţionează să creeze, în zona Parcului Industrial „Tracom”, un laborator IT.

Aceste întâlniri ale delegaţiei PDM au avut loc înaintea întrunirii Internaţionalei Socialiste, care a debutat în a doua parte a zilei de 11 iulie.

Amintim că preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, efectuează, în perioada 10-12 iulie 2017, o vizită în Statele Unite ale Americii, la New York, cu ocazia Consiliului Internaţionalei Socialiste. În marja acestei vizite, Vlad Plahotniuc are o serie de întâlniri cu lideri social-democraţi şi socialişti din lume, precum şi cu oficiali ai unor instituţii americane şi internaţionale de prestigiu.
2_F3_A4763_2