Демократическая партия Молдовы

Пресс-релиз

23 March 2023

PSDE: Guvernul actual continuă „opera” antisocială a guvernului precedent. Cerem guvernării să revină la formula legală, fără derogări păguboase, a indexării pensiilor

PSDE: Guvernul actual continuă „opera” antisocială a guvernului precedent. Cerem guvernării să revină la formula legală, fără derogări păguboase, a indexării pensiilor

Prin aprobarea unei indexări a pensiilor sub nivelul inflaţiei din 2022, Guvernul merge pe aceeaşi cale de diminuare a drepturilor sociale a pensionarilor. În loc să propună anularea derogării aprobate netransparent de Parlament la sfârşit de an, la iniţiativa deputatului Perciun, şi să readucă sistemul de pensii în albia normalităţii, executivul îi lipseşte pe sute de mii de cetăţeni dintre cei mai nevoiaşi de ceea ce li se cuvine.

Din cauza indexării aprobate de  15% în loc de 30% cât trebuia să fie, mai mult de jumătate de milion de pensionari vor fi lipsiţi în mediu de 500 de lei lunar, bani care le-ar fi aparţinut, dacă nu se făceau derogări de la lege. Astfel, puterea de cumpărare a pensionarilor s-a diminuat simţitor, în condiţii de creştere galopantă a preţurilor la cele mai necesare servicii şi produse.

Partidul Social Democrat European consideră că o astfel de abordare antisocială trebuie încetată, iar pensionarii, care au muncit o viaţă pentru o pensie la bătrâneţe, să nu fie neglijaţi în drepturile lor. Într-o societate afectată de sărăcie, cum este în Republica Moldova, măsurile de susţinere socială trebuie să fie prioritatea de bază.

PSDE cere în mod repetat de la guvernare revenirea la formula legală, fără derogări păguboase, a indexării pensiilor, iar Guvernul să vină cu o iniţiativă în acest sens. În acelaşi timp, să fie returnaţi pensionarilor banii de care au fost lipsiţi, găsindu-se soluţii de achitare eşalonată pe parcursul anului 2023. Nedreptatea şi bătaia de joc faţă de pensionari trebuie curmate.